fredag 8 mars 2013

De obefintliga

"Se på luffarn som går där på vägen, se på luffarn, Guds lille fyr.
Så snart som det blir vår går han ut och går för att söka sig äventyr.
Han går så långt som vägarna räcker. Han har en oro och en längtan i sitt blod.
Så snart som sola skin, då far vanvett in, det är det som ger honom hans mod:
Han vill va fri som en fågel, fri som en  fågel och då är det som
nånting ropar "kom!" i hans galna...luffareblod"
              Sång från filmen "Rasmus på luffen", Astrid Lindgren 

Folkbokföring. En viktig del av byggandet av välfärdsstaten
För snart tio år sedan arbetade jag som uppsökare i Stockholm. En man som jag träffade hade varit hemlös i mer än trettio år. Han var psykiskt skör, svårt att kommunicera med, verkade ha kommit en bra bit över pensionsålder, men levde av att samla burk. Han vägrade sova på härbärgen och sov istället i olika soprum.

Efter flera månaders kontaktskapande arbete var det dags att länka honom samman med Försäkringskassan. Han hade rätt till folkpension. Då upptäckte jag att han var obefintlig. (ett begrepp jag inte hört talas om innan dess) Han fanns inte i folkbokföringssystemet. Hade trillat ur för många år sedan. Flera andra hemlösa var i samma läge.

Av ren nyfikenhet bokade jag träff med Skatteverkets folkbokföringsexpert, som berättade att ingen egentligen vet hur stor den här gruppen, de obefintliga, är. "Vi för ju inte någon statistik över bortfallet".

De flesta av oss är ju folkbokförda någonstans. Går det inte att nå oss på den adressen under några år och vi struntar i att fylla i våra deklarationer, då blir vi "på församlingen skrivna". Vi hör till ett område, men har ingen adress. Efter ytterligare några år kommer någon börja städa även i den gruppen och de som inte har hörts av på något sätt blir "obefintliga". En process som tar minst 8-10 år att genomföra.

Jag övertalade folkbokföringsexperten att ändå räkna "bortfallet". Och han gjorde det! Eftersom vi fick ett nytt folkbokföringssystem 1991 var gruppen "obefintliga" lika med noll då. 2006 hade gruppen vuxit till 28 721 personer.

"De flesta har nog flyttat utomlands och glömt att höra av sig", trodde experten. Och några var ju, kunde vi konstatera, mer eller mindre frivilligt hemlösa. Men det finns en grupp till - de som bara väljer att hålla sig borta. De som inte vill bli hittade.
Vagabonderna. Vi vet alla hur de ska se ut. 
Mannen på Skatteverket berättade om män med dubbla familjer och svarta företag. Män, som ännu inte behövt uppsöka sjukvård, (en vanlig anledning att ramla in i systemet igen) men som plötsligt, av någon anledning hittades. Ibland kunde de bo bara ett tiotal mil bort från sin andra familj. En vanlig anledning att försvinna är skulder. En annan är trassliga relationer.

Ett folkbokföringssystem är inte särskilt kompatibelt med en samhällskollaps. Den här gruppen kommer växa stort. Vi kommer ha massor av folk som inte kan betala sina studielån, sina bostadslån och sina skatteskulder. Folk, som lämnar sin osäljbara bostadsrätt i Stockholm och tror sig kunna hitta en försörjningsmöjlighet någon annanstans.

Så länge du är ung och stark, kan gänga dig med någon ny, hitta ett svartjobb - varför vara folkbokförd? Hela det svenska folkbokföringssystemet, från början administrerat av kyrkan, bygger ju på kontroll, på att veta vem som bor i vilken socken och vilka "vi" är tvingade att ta någon form av ansvar för. Om bidragen och fördelarna uteblir. Om skulderna vida överstiger både barnbidrag och föräldrapenning - varför hänga kvar då?

12 kommentarer:

  1. Lätt att förutse en ny lösdrivarlag och nya spinnhus där hen får arbeta med utebliven mat som sanktion.

    Uppsökare måste vara ett mycket sällsynt och tidvis slitsamt yrke. Gillar att det finns.

    Vänliga häl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har redan fått en sån. Fast Arbetslinjen låter inte så mycket spinnhus.

      Radera
    2. Det där med dagens A, B och C-arbetsmarknad är intressant. Hur kunde vi hamna där så fort? Men i takt med att bidragen sjunker kommer väl intresset för att delta i tvångsverksamhet minska? Fler och fler kommer stjäla diesel och koppar istället, om inte de praktiska möjligheterna eller moralen sätter käppar i hjulet. Jag pratade med en kvinna som lämnat sin socialbidragstvångsverksamhet för att istället, på deltid, försörja sig som spådam via telefon. Vi kommer få se mer av Kiviks marknad.

      Radera
  2. Ibland är jag för slarvig.

    Slitsamt psykiskt inte så mycket fysiskt menar jag. Följa statistik på obefintliga borde vara viktigt.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett av de roligaste jobb jag haft. Mycket promenerande nattetid. Fick se både personrån och feta stadsråttor stora som katter- och mycket annat. Tror att den där lösdriverilagen inte är långt borta. Inom femton år?

      Radera
    2. Har själv blivit rånad i Nairobi. Blev intressanta och viktiga kunskaper som konsekvens. Var väl värt den ekonomiska förlusten och den något annorlunda sista veckan av semestern. Bra att du sett de stora råttorna. Har själv mötts med tvivel när jag berättat samma syn för länge sedan.

      Du är optimistisk idag Maria, själv tror jag lösdriverilagen är här inom tio år. Fast givetvis kommer den att ha ett helt annat namn, kanske med en mer positiv klang, räddnings påbud för socialt handikappade kanske.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  3. "Unlearn, Rewild" är en väldigt intressant bok om denna växande skara fria människor. Det finns rätt mycket som tyder på att det är alla vi domesticerade stackare som är socialt handikappade.

    SvaraRadera
  4. Intressanta reflektioner de där med att man måste tjäna något på systemet för att välja att finnas kvar i det något jag ska fundera på och ta med i mina framtida beräkningar om framtiden. Hörde för övrigt att det huggs ner massiva mängder träd i Grekland av vanligt folk som behöver energi men inte har pengar till elräkningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Definiera gärna "massiva mängder". Om vi enbart skulle använda träd till uppvärmning i Sverige så gissar jag att det skulle gå åt mindre än vad skogsindustrin nyttjar varje år i vår industrialiserade värld. Avskogning har oftast inte specifikt med vedbehov att göra, utan det är snarare behov av odlingsbar mark eller behov av trä till exempelvis militära flottor som orsakat skövlingen.

      Radera
  5. Min farmor berättade att förr låste man inte ytterdörren på natten, för att annars kunde inte luffarna komma in och värma sig.
    Intressant det där med att det är så lätt trilla ur systemet, jag har även hört att det kan missbrukas rejält med de så kallade samlingsnummret som nyanlända får i väntan på uppehållstillstånd.
    Myndigheterna kanske inte har ett så bra koll på oss som vi tror ibland.

    SvaraRadera
  6. Obefintligt. Är det vad ni brukade kalla papperslösa? Jag har aldrig förstått varför folk med stora skulder inte helt enkelt förklarar sig "papperslösa". Dessa skall ju tydligen garanteras vård, utbildning och omsorg i samma grad som "folkbokförda". Så varför sitta kvar på stora skulder utan tillgångar?

    Som du skriver - det är en grupp vi kommer att se växa i framtiden. Svenska papperslösa.

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)