onsdag 20 mars 2013

Varför spökar det så sällan i storstäderna?

""Farmen. Svensk realityserie från 2013. Långt bort från moderniteter som el och rinnande vatten ska ett antal deltagare leva som bönder gjorde på 1800-talet. Förutom att de ska leva som förr i tiden, är det en hård tävling med taktik och rackarspel."
"Om Drömmen om landet: Fyra storstadsfamiljer testar på ett alternativt liv på landet."
"Om Det hände här: Anders Lundin och tre historiker åker till små orter för att hitta stor historia."
 "Det okända:  Del 9 av 11. På Kronlunds kursgård utanför Vindeln har personalen kunnat vittna om märkliga fenomen under flera år. Den nya ägaren, Peter Green, trodde först inte på historierna. Men när han själv såg en spöklik dam ändrade han uppfattning. Mediet Jörgen Gustafsson reser dit för att ta reda på vad som pågår."
"I Åsele kommun i Västerbotten bor det 2958 personer. Antalet har minskat med över 1000 personer på bara 20 år. Om det här fortsätter kommer Åsele att stå helt öde år 2068, det vill säga om 55 år. Det visar beräkningar som Västerbottensnytt har gjort.
Men det är inte bara Åsele som riskerar att bli ett spöksamhälle. Fler orter är i farozonen längs Ångermanälven, som är den älvdal där befolkningen minskar mest."
          "Åsele kan bli spökstad" SvT Rapport 130318 

Spökhus nr 1
"I Norrland hava vi inom våra gränser ett Indien, blott vi förstår att besöka det." Ja, man får travestera Axel Oxenstierna.

Och det är inte bara ett outforskat Indien som ligger i Norrland; det finns massor av andra mer eller mindre vita fläckar på Sverigekartan.

Majoriteten av Sveriges yta är grymt exotisk: Det spökar där, det finns okänd historia där, små gulliga djur och bönder med roliga dialekter. Folk äter konstig mat (hemrullade getostar) och har ful inredning och udda värderingar. Och naturtillgångar.

Om det sedan bara kan bli ett extra plus i kanten att det är 20 mil till närmsta vårdcentral, då kanske inlandssemestrandet snart tar riktig fart. "Jo, du förstår, blir man biten av en huggorm där, då är det verkligen skarpt läge".

Allvarligt talat:  Har någon av er funderat på att försörja er som spöke?
Spökhus nr 2


15 kommentarer:

  1. Nä, men ett Eldorado för individer av Amish-karaktär kan det ju bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amish, eller andra som vill ha det enklare. Just objekten som postades är väl fullvärdiga att använda som kaffeved.

      När man pratar om Norrland vandrar alltid mina tankar, och kondoleanser, till den mångkultur som vi haft och som vi valt att ersätta med annan någon annanstans.

      För Sverige har alltid haft olika människor som på olika sätt gjort saker och sett på tingen olika, nu är vi snart likriktade hela bunten men ser olika ut. Enligt mig inte enbart positiv mångkultur, men vem frågor mig :)

      Radera
    2. Nån som vill dra igång en självhushållarby så är jag på! Gå ihop ett gäng, köpa en rejäl markbit med några hus.

      Radera
  2. Ful inredning vet jag inte, vi på landet renoverar lika mycket som ni andra... :)

    SvaraRadera
  3. I Fukushima spökar det. Utan el för kylning av radioaktiva rester i flera dagar skylls nu allt på en enda råtta. Såg det nu på BBC. Måste vara en gigantisk spökråtta som klarar att slå ut elen så länge.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. Med risk för att jag missar nåt slags ironi så är det ändå lite trist med det här exotiserandet av människor som bor på landet (eller utanför Sthlm överhuvudtaget). Det påminner lite om välmenande västerlänningar som söker upp indianer i Brasilien för att tala om för dem hur mycket bättre de har det som lever i en så jungfruelig natur och kultur. Det är välmenande, okunnigt - och i slutänden inte så lite föraktfullt.

    Vi som bor på landet är inte annorlunda, digitaliseringen har gjort att all världens nyheter når oss i exakt samma sekund som de når er. Vi är inte en simplare sorts människor, lite jovialiskt bakom flötet med lite konstiga och emellanåt lätt obehagliga åsikter. Vi behöver inga klappar på huvudet, inget längtansfullt prat om att "åjo, egentligen har de det ju lite bättre de där som valt ett enklare liv och jag skulle nog också, om jag bara inte var så upptagen med så mycket viktigt".

    Kanske tar jag i för mycket, kanske är det missriktat, men emellanåt blir man rätt trött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag var rätt ironisk. Visst är det intressant att så många teveprogramsmakare ägnar sig åt att framställa "landsbygden" på just det här sättet? Särskilt roligt var det i "Det hände här"-i programmet som handlade om Habo. Då åker tre historiker dit och "upptäcker" att i Habo, eller en bit utanför, har det minsann hänt hemska saker! De "hittar" Falks grav. En grav som alla på minst tio mils omkrets redan känner till sedan länge. Det är som om en smålänning skulle åka till Stockholm, filma - och låtsas upptäcka Wasamuseet.

      Radera
    2. Jag såg Ronny Eriksson föreställning - Vad skådar mitt norra öga. Ett måste för varje svensk som funderar över medias storstadscentrerade världsbild. Allt händer innanför tullarna, det som är utanför är inte bara okänt och exotiskt.. det är också en smula farligt.
      Alla "reformer" som gjorts de senaste åren är liksom till för staden, den stora staden. Ta t ex apoteksreformen. Hur många av dom "nya" apoteken finns i Åsele, Torsby eller Korpilombolo? Vad är det för vits med "valfrihet" när det bara är valfrihet för dom som bor längs Götgatan - ska dom orka gå över puckeln mot Medborgarplatsen eller sladda ner mot Slussen istället? I Åsele nermonteras inte bara apotek, sjukstugor, affärer, post utan också telefonnätet. Järnvägar finns inte och kommer aldrig att byggas, vägnätet är glest och sparsamt underhållet. Om 10-15 år så är "infrastrukturen" i Åsele m fl ställen nere på samma nivå som då nybyggarna kom dit på tidigt 1700-tal.
      Men.. låt hela Sverige leva.. eller liknande politisk floskel.

      Radera
    3. Ja, tyvärr är landsbygden ett särintresse. Det är en förkrossande majoritet av befolkningen som bor i städerna och då blir de både mest intressanta politiskt och även mest gynnade av reformer. Så fungerar en demokrati. Det är inte det minsta konstigt och ingen bör bli förvånad eftersom det är en trend som pågått i typ 100 år eller mer.

      Torsby har dessutom gynnats enormt av Swedavia eller vem det nu är som ser till att det finns en hel flygplats med regelbunden trafik till Torsby. Till exempel.

      Radera
    4. Jag minns från min barndom att det fanns en flygplats i Torsby. Min pappa bjöds på "gratis" flygresa till Stockholm och lunch där. Sedan fick han förmånen att köra en splitter ny bil hem till Torsby åt den generösa bilhandlaren. Kul att få flyga för första gången och utan att betala något i slutet av 50-talet.

      Fryklanda ligger 3 minuter från centrum. Två hela turer till Arlanda per dag och lite mer sällan internationellt till Tallinn.

      Verkar vara kommuninvånarna som finansierar Fryklanda. Säkert kostar det en del per passagerare, men vad gör man inte för att skidåkarna ska komma bekvämt till och från tunneln på Valberget.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    5. PS Spökråttan var 15 cm och som alla spöken är den givetvis inte levande, men kan kanske flyga eftersom den kopplas ihop med den senaste svarta svan som slog ut elen i 29 timmar och ledde till ny överhettning i resterna av kärnkraften i Japan. DS.

      Radera
    6. Ja, förlåt mig, det är själva flygtrafiken till Torsby som är så olönsam att den upphandlas av Trafikverket.

      Så utan den statliga finansieringen hade man haft en flygplats, men ingen trafik.

      Radera
    7. en apa behöver inte be om ursäkt. Hade förträngt att Torsby där jag föddes och bodde innan jag blev tonåring hade flygplats. Bra att bli påmind att jag en gång bodde så centralt ifråga om flygplats. Var nog bara en privat flygklubb när jag var barn.

      Du har säkert rätt i att statlig finansiering betalar det mesta av trafiken. Kanske skulle bara privata flygplan annars nyttja flygplatsen. I mitt tycke är det fel att allt trafikflyg subventioneras. Med en vettig koldioxidskatt skulle tåg oftare väljas för inrikes transporter och även Torsby har tågtrafik ner till metropolen Kil.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  5. Enda sättet för den här delen av Sverige att överleva är att sluta vara en del av Sverige.

    SvaraRadera
  6. Jag glömde tydligen att skriva flyget i min snabba skiss över infrastrukturens förfall utanför tullarna. Men flyget vill ju helst lägga ner alla flygplatser utom Arlanda, som Ronny Eriksson sa i föreställningen, fast.. vilka ska flyga till Arlanda då? Det är väl enda anledningen till att flygplatser utanför storstaden finns kvar förmodar jag... ;)

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)