torsdag 11 oktober 2012

Harald Welzer - Climate Wars



"Climate change is larger-than-life. It is the first truly global manmade event"
Sociologen Harald Welzer har skrivit "Climate wars - why people will be killed in the 21st century". Det är en rätt deprimerande bok som ger nya insikter i hur vi människor fungerar i krislägen.

Vad kommer hända oss, tror Harald? Jo, vi kommer kämpa med att få tag i dricksvatten, det blir etnisk rensning av sällan skådat slag, massor av inbördeskrig i de fattigaste länderna och ändlösa strömmar med klimatflyktingar.

Konflikterna kommer i högre utsträckning än tidigare handla om klass, religion och resurser.
(hm, det känns som om vi redan är där)

Framtidens konflikter kommer inte bara stå mellan rika och fattiga, utan även mellan generationer i samma land. (vem vill vara gammal och skyldig till masskonsumtion om trettio år?)

Det bästa kapitlet handlar om likheterna mellan hur vi inte förstår vad som väntar oss idag - och hur många av Tysklands judar inte förstod vad som väntade dem under trettiotalet. En Haralds viktigaste förklaringsmodeller är den om "shifting baselines" - vilket snarast förklaras med "att vänja sig långsamt" och därmed förlora förmågan att greppa hur mycket som har förändrats, egentligen. När badvattnets temperatur höjs grad för grad märker vi inte att det har blivit för varmt förrän det för sent att stiga upp, typ.

Svårigheten att förstå vilka händelser som verkligen kommer att påverka oss knyter an till "The Black Swan" av Nassim Nicholas Taleb. En fantastisk bok som handlar just om svårigheten att förutse det som är omöjligt, eller mycket svårt, att förutse.

Tillbaka till Harald Welzer och ett talande utdrag ur Franz Kafkas dagbok, den 2 augusti 1914:

"German has declared war on Russia. Swimming class in the afternoon".  






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)