tisdag 30 oktober 2012

Riders of the storm


"Äldre personer tog elavbrottstiden med ro. Yngre och barnfamiljer blev mycket otåliga. En mentalt nedbruten familjemedlem ger samma effekt som en trasig komponent i ett värmesystem. Båda effekter leder till ett icke-fungerande hushåll" 
                            Nicklas Guldåker, Kristhantering, hushåll och stormen Gudrun 

Stormar kommer att bli vanligare. Havsvattnet blir varmare och isen smälter och det ökar sannolikheten för oväder. Av stormar följer översvämningar och elavbrott - som medför elände. Elände kommer att bli det nya svarta. Några miljoner människor är ju utan el i USA just nu. President Obama har precis deklarerat att läget i delstaten  New York ska klassas som ett katastroftillstånd.

                                                     bild från CNN:s vädersajt 121029
Vi kommer inte få några tropiska stormar, men vi har de klassiska december- och januaristormarna. Nog så tuffa. I USA är folk i allmänhet bättre förberedda på elände än vad vi är här. Till exempel har många affärer och restauranger har reservaggregat. I Sverige har tyvärr kommuner och landsting för få.

De bästa  - och värsta erfarenheterna vi har runt krishantering kommer från stormen Gudrun, som forskaren Nicklas Guldåker har skrivit en utmärkt bok om: Krishantering, hushåll och stormen Gudrun. I boken tar han upp viktiga sårbarhetsfaktorer: Det är hushåll som har en begränsad fysisk, mental, ekonomisk och materiell krishanteringsförmåga. Samt begränsad tillgång till externa nätverk.
"De medborgare som klarade sig bäst var de som hade tillgång till alternativa uppvärmningsmöjligheter,   samt i viss mån de som hade tillgång till eget vatten, reservelkraftverk, gasolkök, pannlampor, motorsågar, m. m. Erfarenhet, kunskap, inititativtagande och nätverk var andra viktiga faktorer. "
Jaha. Men ett förberett och stabilt psyke kan tydligen vara viktigare än en bra vedspis.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)