onsdag 24 oktober 2012

privatisering, valfrihet, krisberedskap?


 Vid Folk & Försvars seminarium igår förklarade Andreas Hedskog (4 C Strategies AB) att privatiseringen gjort att det idag är nästan helt omöjligt att styra krishanteringen i Sverige. I tanken styr svenska myndigheter fortfarande uppifrån och ned, trots att man inte längre äger resurserna. 
Det verkar konstigt nog bara vara ett diskussionsämne ämne för privata konsultföretag: 



"I dag utförs en omfattande del av samhällsservicen i det svenska samhället av privata utförare, även inom sjukvården. De verksamheter som fortfarande bedrivs i offentlig regi är även de beroende av privata leverantörer, bland annat för el och mat samt personal genom bemanningsföretag. Ändå så sker all "samordning" endast myndigheter emellan. En undersökning gjord i höstas om kommunernas samverkan med det privata näringslivet visade på omfattande brister, sämst var läget i storstadsregionerna. Vilka privata vårdbolag, utförare av hemtjänst, äldreboenden, bemanningsföretag eller utförare av vägunderhåll skulle idag få igång ett fungerande samarbete med övriga delar av det svenska samhället i händelse av en kris? Sannolikt inte så många" 
                                         Johan Färm, vd BRM Europe AB, DN Debatt 110318


 I utvärderingen av krisarbetet efter stormen Gudrun konstaterades att samarbetet fungerade rätt bra, trots bristande resurser, på grund av den sociala kontroll som fanns i Småland. Att folk visste vem som bodde ensam och vem som var sjuk. 

Vem hittar till din mammas servicelägenhet vid ett långvarigt strömavbrott? 

2 kommentarer:

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)