onsdag 24 april 2013

Extra allt


"Frosseri är att överkonsumera något, till den punkt där den som frossar inte förmår konsumera allt utan stora delar går till spillo. Ofta syftar frosseriet på mat, men i utvidgad bemärkelse kan man även frossa i till exempel bilar eller skor. "
         från wikipedia 
"Ananas, järpe - frossa och njut
Borgare, snart är din saga slut"
"Den vrålande parnassen" Vladimir Majakovskij
Andrea Mantegna: Mars och Venus (parnassen)
"Överdådig" är ett ord som gärna används idag. Särskilt i resereklam. För idag är det, precis som "extravagant", något positivt. Att en del av betydelsen egentligen är "orimligt slösaktig" är bortglömt. Om det för några decennier sedan användes i historieböcker för att med avsmak beskriva Marie Antoinettes livsstil, så är det idag något som är eftersträvansvärt.

Det där började med milleniefirandet. Festandet skulle innehålla "extra allt". Och efteråt bara fortsatte det. Ett millenium är ju faktiskt något verkligt extra.

Men varför skulle inte varje fredag kunna få vara speciell? Räkor och vitt vin på fredagen har blivit till hummer och champagne. Skål! Endast det bästa är gott nog.

Johan Croneman beskriver träffsäkert matlagningsfrosserierna som en del av vår undergångskultur. Den som har sett ett enda avsnitt av "årets Mästerkock" vet att matslöseriet är enormt. Den gödda kalven styckas, en liten bit används och resten slängs. (något som Tv4 senare förnekar)

Och i dagens DN beskrivs omedvetet ett annat frosseri, på resefronten, som heter duga. Det är företaget Polar Quest som når ny framgång med sina resor till Svalbard. I sin reklam säger man: "Du behöver inte vara forskare, passa på du också att få se isbjörnar." Eller: Res till Afrika med Mattias Klum!

Frossaren förvandlas till en liten otäck "Dora Upptäckaren", som absolut måste se allt med egna ögon. Innan det är för sent.

Det är så smart gjort det där; att få oss att tror att vi är forskare, yrkesfotografer eller mästerkockar. När vi egentligen bara frossar och slänger bort.

För mycket är inte nog. 

Dora Upptäckeren måste absolut se allt med sina egna ögon för att förstå.


6 kommentarer:

 1. Mattias Klum, är inte det han som tillsammans med Johan Rockström talar med darr på stämbanden om hur oerhört allvarligt klimathotet är och att "vi" nu verkligen måste ändra kurs?
  Visst, men först en rejäl äventyrsresa till Afrika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir till en besk smak i munnen, det där.

   Radera
 2. Behövs de perfekta profeterna?

  Jag tror det ger ett bättre resultat om ständigt fler kan dra lite åt rätt håll. Anser inte att resor ska förbjudas, men beskattas allt hårdare när det gäller CO2. Har inte sett mer av Dora än bilden ovan och vet vilken extra kunskap det gav mina barn när vi var i Afrika 92. Yngsta var då 12. Jag lärde mig också mycket bla. tack vare att jag blev rånad där. Kanske jag också gav ett litet tillskott till snabbare utveckling i Kenya.

  Transportkonflikten om drygt en timme kommer också att ge värdefull kunskap till många. Tycker den känns just in time.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Jag tror det är många som fattat att konsumismen leder oss in i en återvändsgränd, men många kör i fatalistisk stil rakt in i bergväggen ändå.
  "Varför ska jag inte unna mig när Clausen på Nordea gör det.."

  Så man lånar vidare, till allt från bostäder till Thailandsfärder, glada i hågen, tänkandes att jag hann då göra det. Skit i att barnen, barnbarnen och barnbarnsbarnen får ett helvete att städa upp i skiten vi lämnat efter oss.. för jag ska leva livet.

  SvaraRadera
 4. Det kan inte undgå någon att det långsamt blir sämre på alla fronter. I den situationen kan man tycka att försiktighetsprincipen borde tillämpas. Men icke. I stället är principen att konsumera det man får lös i form av lån och lön till sista kronan till varje månadsslut.

  När bubblan spricker räknar man med att man är så många att man ändå kan sitta i orubbat bo därför att varken kronofogden (staten) eller bankerna kan köra ut alla på gatan.

  Dessutom har EU beslutat att staten kan stjäla spararnas medel vid behov att rädda slösarna.

  MEN: det går så länge som det går, sedan går det inte alls
  oberoende vad eliterna drar för vals

  SvaraRadera
 5. as the home team, nature bats last.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)