fredag 26 april 2013

Kampanjer som liksom inte blev av


"Hos klienter med låg beredskap till förändring är rådgivarens uppgift att väcka intresse för förändring och öppna för ett annat perspektiv på saken, till exempel genom att erbjuda information om riskerna med beteendet. Två exempel:
– Känner du till hur rökningen påverkar din hälsa? Får jag berätta? – Vad skulle få dig att fundera på att ändra dig?
Rådgivaren avslutar med en öppen, utforskande fråga, som ger klienten tal- och tankeutrymme:
– Vad tänker du om detta?"
          Om metoden "Motiverande Intervju", Folkhälsoinstitutet

"Kärleken till pengar är roten till allt ont" 
Bibeln, 1 Tim 6:10

En gång i tiden, efter några år som utredare i Riksdagen, tyckte jag att det var för lite påverkan från "de goda". Det ville jag avhjälpa. Så jag höll några kurser i opinionsbildning med små medel.

Men vad ska vi göra då? Den frågan fick jag från ett möte med en kyrklig organisation. En organisation som gör en massa fint socialt arbete bland missbrukare och hemlösa.

Jag föreslog att de skulle vidga sitt uppdrag. Gå på de rika. "Kärleken till pengar är ju ändå roten till allt ont, det står i Bibeln", sade jag kavat.

Mitt förslag var en kampanj på Stureplan: Massageerbjudanden, motiverande samtal, upplyftande frälsningssånger till de rika. Jobba på deras omvändelse. De som springer förbi i kostym och jagar efter mer.

Vi var inte kompatibla med varandra. Den kampanjen blev liksom inte av. Men jag tycker fortfarande att den är intressant: Det är dags att byta fokus från de som inte har till de som har - och vill ha mer.


Nej, det var inte Frälsis - men varför inte göra som de gör?

6 kommentarer:

 1. Har också tänkt på detta. Välgörenhet till alla som jagar efter mer och mer och mer.

  Det är inte riktigt samma sak men har börjat skicka trevliga texter om vad naturen betyder för oss i svarskuverten som kommer från olika halvsuspekta bolag som vill låna ut pengar. Blir lite mindre irriterad på adresserad reklam på det sättet. Känns även fint att få ge något till administratören på dessa bolag också, har man tur kan det även bli en punkt på veckomötet. Vad gör vi med alla trevliga hälsningar vi får istället för låneansökningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaxig idé måste jag säga.

   "Min" idé har jag snott av en musikgrupp från 90-talet.

   Jag tycker man ska beväpna de hemlösa.

   Radera
 2. Girigheten på de allra högsta nivåerna i samhället är upprörande... skulle man ha sagt för några år sen.
  Nu skiter alla högaktningsfullt i moraltal, för nu gäller det att räva åt sig allt man bara hinner - innan hela bygget kapsejsar.
  Tycker politikerna går före med exempel här, varför pynta ur egen ficka när dom ska supa till, nä.. låt för fan skattebetalarna ta det. Centerledaren Lööf är ett typexempel på den nya arrogansen. Först är hon uppfödd på barnbidrag, fått gå i dagis, förskola, 9-årig grundskola, 3 år på gymnasium, 4-5 år på högskola - allt betalt av min 82-åriga av reumatism ledbrutna morsa, sen "lönar" hon mamma genom att låta hela departementet festa upp de pengar morsan tvingas skicka in i statlig skatt av sin knappa folkpension.

  Vad liknar det egentligen?

  Jag vill aldrig nånsin mer höra en politikerpajas av det snittet komma med pekpinnar om vad folk ska göra eller inte. Aldrig mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häftigt att knapp folkpension är 426300 i år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Tvångsvård är nog enda som gäller mot penning-psykopatin.
  http://www.huffingtonpost.com/janet-tavakoli/i-regard-the-wall-street_b_3110405.html

  SvaraRadera
 4. Du måste kolla in det här, en tydlig idé & case-study:
  http://theknife.net/

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)