måndag 15 april 2013

Min dräng har också en dräng


"Den vita hushållstjänstesektorn har genom RUT blivit en växande och framgångsrik bransch. Många gagnas: vissa får jobb, andra får tillgång till tjänster som underlättar deras vardag. Mer än 400 000 kunder köpte RUT-tjänster 2011. Men det är inte hela bilden. Den svarta sektorn, som RUT-avdraget var tänkt att utrota, frodas. Vi ser en uppdelning av marknaden i olika skikt, där både vitt och svart arbete ingår, och ofta blandas. I stora delar av den här branschen är villkoren väldigt hårda och de som arbetar kan ha mycket ogynnsamma förhandlingslägen."
          Anna Gavanas i "Forskning & Framsteg", 130402 

                                          Det kommer hem en kille till dig och lägger anbud på ett litet jobb.        
                      Han heter "Byggare Bob" och verkar vara riktigt schysst. 

Förra året gjorde våra grannar om sitt hus. De skrev avtal med en schysst, helsvensk entreprenör och gick sedan till sina jobb och såg inte vad som hände där hemma.  För byggjobbet utfördes enbart av polacker. Och när det kom till det olönsamma, smutsiga jobbet att handgräva ut runt huset för att fixa dräneringen, då stod det plötsligt tre svarta män i gropen utanför och grävde för hand.

Så det kan bli.

Det här berättade jag för en byggare som jag träffade i lördags. "Så är det överallt", sade han. "Det är därför vi till exempel inte alls kan jobba i Bromma längre, där är det bara vita kontrakt och svarta löner som gäller. Vi jobbar inte så." Han såg så sorgsen ut.Idag berättar DN under rubriken "Din ekonomi" om att RUT-branschen har blivit precis som ROT-branschen. Tänka sig. Den vita sektorn slukade visst inte den svarta, som det var tänkt. Utan båda frodas, påverkar varandra och blir till en härlig, grå sektor:

Man kan fråga sig varför det här hamnar under "Din ekonomi"och inte under nyheter.


4 kommentarer:

 1. Egentligen är det ingen nyhet. Förmodar de flesta vet att när staten går in och manipulerar genom sina regleringar så blir det bara nya avarter.

  Kan notera att timpriset för bysnickarna här hemma har utvecklats från drygt 250/h till närmare 400/h på bara några år. Där hamnar ROTavdraget. Kul för snickarna i och för sig.

  Politik - hur man gynnar någon på någon annans bekostnad.

  Jag hoppas att ni inte tycker så synd om Polacken och de svarta utan det är förmodligen en bra möjlighet för dem utan detta handlar om att inte ens den inhemska produktionen kan driva på sina löner mer utan nya regleringar.

  Vi har bland de högsta lönerna i EU fast vi får inte se så stor del av dem, politiker och fackpampar har lagt beslag på och bestämt hur huvuddelen skall användas. Faktum är att en svensk som arbetar i tillverkningsindustrin tjänar mellan 42-60 000/mån i snitt. Fast det är ju sant då heter det inte lön utan arbetskraftskostnad. Om det nu lurar någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag unnar de papperslösa varje extra slant de kan få tag i. Och att gräva en grop om sommaren är bra mycket bättre än att skotta tak i tunna gymnastikskor mitt i vintern.

   Radera
  2. Svenska byggare-Bob har redan märkt detta.
   Jag har fram till idag jobbat sedan fem år inom bygg/rörläggeri och nu är det en del som jobbar över utan övertidsersättning (inte svart heller)"
   Ty annars har man inget jobb!
   Medan balter, spanjorer och andra som kommer från ställen med lägre skatter tar jobben.
   Förut var det polacker och med deras skatter så var en halv bruttolön/lönekostnad värd lila mycket netto som en svensk lön...
   Det behöver onte ens vara svart, utan löneskillnaden är större än man tror - brutto!
   Och så har det varit sedan före EU - inträdet.....

   Men de som drabbas vill inget säga, det har jag märkt!

   Radera
 2. Rut är bara för de som har höga skatter/inkomster, där det finns något att dra av. En normalpensionär får snällt hålla sig till svartmarknaden. Fast man kan ju betala bra ändå, bjuda på lunch och hålla i stegen när de klättrar.
  Moventia

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)