torsdag 11 april 2013

Pengar i madrassen

 " I Sverige samägs bankomaterna av de fem största bankerna i bolaget Bankomat AB. Det har möjliggjort en minskning av det totala antalet. En liknande lösning finns också i Finland. Men i Norge, där antalet bankomater minskat de senaste åren växer ändå kontantmängden genom att ”cash-back” i handeln vuxit starkt. I Norge står cash-back för hälften av alla kontantuttag. Skillnaden mellan olika marknader är betydande. Antalet bankomater i olika länder beror på flera faktorer: koncentrationsgraden i banksektorn, reglering, betalningsmönster, uttagsavgifter, osv. Sammantaget har det inneburit väldigt varierande infrastruktur – antalet bankomater per tusen invånare är 1,73 i USA men bara 0,3 i Sverige."
"Snabbare cash" - effektiv kontanthantering är en tillväxtmarknad", Vinnova, 1303 
"Bankomat AB är ledande inom kontantautomater i Sverige. Under 2013 kommer vi successivt att ta över drygt 2000 kontantautomater under varumärket Bankomat®."
          Information från Bankomat AB:s hemsida 
"Antalet uttagsautomater har halverats i Borgholm och det är blandade reaktioner bland stadens handlare. Några tycker servicen försämras för turisterna."
          Ölandsbladet "Få bankomater irriterar" 130402 Löttorp, norra Öland, vilken sommardag som helst. Människor som köar vid bankomaten. 2011 var en särskilt magisk sommar, för då fungerade inte kortbetalningarna alls på norra delen av ön. Det var något med täckningen. Småföretagarna grät.

2, 5 miljoner människor besöker Öland varje år. Det är ett helt Storstockholm tränger ihop sig på en torr, liten plätt i Östersjön. På vintern bor det bara 25 000 där.

Antalet bankomater på ön är få. Nu ska de bli ännu färre. För bolaget "Bankomat AB" har bildats. Och det kommer säkerligen inte bara påverka bankomatutbudet på lilla Öland, utan även där du bor.

Sverige ligger redan idag under det globala genomsnittet när det handlar om andel bankomater per tusen invånare. Företaget Bankomat AB kommer fortsätta leta efter möjligheter att rationalisera. Det lilla nödropet från Borgholms handlare är bara början.


Men, vänta nu - om en och samma ägare har alla bankomater - hur blir det då med säkerheten? Blir det inte ett väldigt sårbart system? Jag skickade iväg en fråga till Bankomats vd för några dagar sedan:

Hej!  
Jag är journalist och intresserad av kris- och beredskapsfrågor. Jag undrar om era bankomater är kopplade till samma server? Hur arbetar ni för att försäkra er mot risker kopplade till ett större elavbrott?
Och jag fick svar:  
Hej ,
Tack för ditt mail,
Vi återkommer med ett svar inom kort
Och någon gång får jag nog svar.

5 kommentarer:

 1. Vettig fråga, Du får nog inget svar, men frågan är bra.
  En annan fråga. Det sker långsamt ett dolt skattesystem som bygger på obligatoriska avgifter. Ta Tv-licensen bara för att jag har en iPhone skall jag betala TV-licens. Jag har ingen TV och vemvilltitta på TV i iPhoneskärmen.
  Eller begravningsavgifter via skattsedeln! Även för de allt flera, som sprider sin aska.
  Islamer, buddister mfl betalar också till Sv.Kyrkan. Sophämtning skall betalas för man får inte hantera soporna själv. Jag får möjligen ihop en påse i månaden, oftast inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @bjornlod
   Det du nämner är kostnader som syns. Fundera å hur mycket du betalar på detta sätt direkt och indirekt när du använder dina pengar, kostnader som ligger inbakade i priset.

   Jag brukar hävda att politikerna tagit runt 75% av löntagares och småföretagares inkomster när de väl använts men jag är ganska säker på att det är lågt räknat för många.

   För en vanlig familj med två medianinkomster (2 x 22500/mån i bruttolön) konfiskerar makthavarna i storleksordningen ca 500 000 om året. Skulle de inte använts som statsträlar skulle de haft 720 000 på kontot och då är inte alla tvångsförsäkringar(fack) mm inbakade. Märk väl att en privatanstäld idag kostar 42€/h. Det är den egentliga lönen fast andra har tagit makten över stora delar av den. Det är EUs högsta löner. Nu kallas det av någon anledning inte löner i statistiken för då skulle ju någon fatta hur det hänger ihop(kanske) utan arbetskraftskostnad.

   http://www.fackliganyheter.nu/home/da/content.nsf/aget?openagent&key=svensk_arbetskraftskostnad_i_topp_1364376620530

   Radera
  2. Fundera istället på hur mycket bank-maffian sopar in.

   Radera
 2. Kanske hör det inte direkt till ämnet men jag åker till Rom i maj och vi (jag och dotter) ska bo i ett kloster. Nunnorna tar inte kort. Hotellräkningen blir på cirka 8 000. Dessutom måste jag fixa kontanter med mig från Sverige. För alla restauranter tar inte heller kort. Moderna Sverige med kontantstopp möter gammeldags Italien där man inte använder sig av nya påfund i första taget.
  Moventia
  som undrar vad de håller på med på bankerna inte bara efter tre utan hela tiden?

  SvaraRadera
 3. Fick höra idag att i Bryssel tar restaurangerna inte kort.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)