måndag 8 april 2013

Men jag ville ju bara att du skulle få det allra bästa

Barn som driver rättsprocesser. Ha ha. Klart man inte kan stoppa klimatförändringar genom att gå till domstol. Det fattar ju vilken vuxen dummer som helst.

Men det fattar inte Jaime Lynn Butler, Ashley, Kelsey och de andra. Inte heller Nelson Kanuk, vars hem bit för bit rasar ner i floden. Typiskt barn att tro på ett rättssamhälle.
De här barnen demonstrerar mot en utebliven cykelväg. Några vuxna har hjälpt dem. 
Allvarligt talat: Hur kommer den generation som föds nu se på oss vuxna om tjugo, trettio år? Kommer du våga se dina egna vuxna ungar i ögonen och säga:

"Men, vad kunde JAG göra? Jag var ju bara en liten, liten person. Jag hade så mycket annat att bekymra mig över."

Rada upp dina prioriteringar på en lista. Håller den som framtida försvarstal?

18 kommentarer:

 1. Tack, jag kommenterar gärna. Jag är en riktig människa. Jag gillar detta inlägg. Jag har en kollega som gjort en typ lista på engagemangsnivåer var och en kan göra. Jag lovar att distribuera den snart. Den är enkel och tydlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, vad bra. Ser fram emot att få läsa den.

   Radera
 2. En gammal poster att modernisera: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01109/1915-daddy_1109804i.jpg

  Tack för att du skriver så bra!

  /Lovisa

  SvaraRadera
 3. Oj oj oj! Ha ha! Bra skylt. Du får säga till dina barn att du bloggade när de frågar dig, Maria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaaa....fast jag hoppas ju hinna göra lite mer än det :-)

   Radera
 4. Jag jobbar hårt med att mina barn ska bli de första att slippa genomleva ett krig i vår närhet.

  Det går åt rätt håll i alla fall. Farsan föddes strax innan andra världskriget var slut och farfar låg inkallad ett par år där.

  För kom det inte närmare än kriget i ex-Jugoslavien. Dottern föddes efter kriget i Georgien, som väl formellt ligger i Europa men känns ganska avlägset ändå.

  Glöm ALDRIG det, miljövänner, grönavågare eller vad ni nu vill kalla er. Om ni tycker det är jobbigt att få gehör för era idéer idag, fundera då på hur många som skulle lyssnat om ofred rådde.

  Fred är en förutsättning för ALLA politiska och miljömässiga framsteg. Det verkar vi ha glömt i vår klimatångest.

  Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fred mellan och inom nationer är en förutsättning för att kriget mot naturen ska kunna effektiviseras maximalt.

   Radera
  2. Nu är du nog lite ute och cyklar. Var står miljön högre på agendan tror du, i Somalia eller Sverige?

   Radera
  3. I Sverige är vi betydligt större grisar men vi har också större ambitioner att sminka grisen. Du har uppenbarligen låtit dig luras av sminket.

   Radera
  4. Ah, jag är lurad men du sitter inne på sanningen va? Jag tror jag känner din typ.

   Radera
  5. Helt rätt att gå på person när sakargumenten tryter.

   Radera
  6. Du menar att jag är lurad? Jo, det var lågt av dig att påstå det. I övrigt pratar du om sakargument men jag har inte sett dig komma med några sådana, bara o-underbyggda åsikter om att allt kommer att gå åt skogen.

   Radera
  7. Så du menar seriöst att Somalias sammanlagda miljöpåverkan på capita är högre än Sveriges?

   Om vi enbart tittar på co2-utsläpp så ser det ut såhär:
   List of countries by carbon dioxide emissions per capita

   Co2-utsläpp är absolut inte all miljöpåverkan, det är inte ens den största delen, men eftersom vi använder fossila bränslen för att förstöra miljön så ger co2-utsläppen en indikation om vilka länder som förstör sin miljö mest.

   Värt att notera är också att endast utsläpp som gjorts i varje respektive land räknas. Så om produktionen av en vara genererar vissa utsläpp av co2 eller gifter i ex. Kina och produkten sedan används i Sverige så syns inte de utsläppen i vår statistik.

   Då jordbrukssektorn är den mest miljöförstörande verksamheten mänskligheten ägnar sig åt och vi är en stor nettoimportör av mat så är vår miljöpåverkan i verkligheten betydligt högre.

   Detta tycker jag stärker min tes om att länder i fredstid har större kapacitet att effektivt förstöra miljön.

   Radera
  8. Fast länder i krig har en än större förmåga att förstöra och förgöra människor.

   Radera
  9. Vemsomhelst, så är det helt klart. Kriget mot naturen kommer dock i slutändan att förgöra fler människor än något annat krig.

   Radera
  10. Skillnaden i klimatpåverkan beror dock inte på en prioritering, utan på grund av att Somalia är fattigt. Min poäng är att när man kämpar för att skaffa mat för dagen är det inte en j-vel som tänker en tanke på miljön. Det är väl ganska uppenbart?

   Jag motsäger således inte ditt påstående om att en genomsnitts-svensk har större miljöpåverkan än en genomsnitts-somalier.SJälvklart är det så.

   Däremot är lösningen för Sverige (eller nåt annat land) INTE att bli lika utfattiga som somalierna.

   Och till sist var min grundpoäng också att det är en lyx att överhuvudtaget ha tid och energi att oroa sig för miljön. För, som sagt, är man fullt upptagen med att skaffa mat och vatten till sina barn är miljön inte direkt det första man tänker på.

   Radera
 5. plus: Flyttat ut i bushen, bor nästan gratis på liten uppvärmd yta(mest ved), tjänar minimalt med pengar, ej rinnande vatten, flyger aldrig, inga utlandsresor
  minus: Köper nån onödig pryl ibland, kör bil o båt ibland utan nåt starkare skäl än socialt, får ett ryck o går på krogen
  Hänger på kollapsbloggar, försökt tala allvar med omgivning(biter sällan)
  Kanske borde dra igång nån lokal föredragsklubb osv ?
  Vad kör du mer än eminent bloggande ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus: Minskade min egen CO2belastning med 6 ton förra året, flyger inte, utvecklar ständigt min egen strävan mot vegetarisk mathållning, minskade mitt bilkörande med hälften förra året, lär mig bit för bit nya saker, som permakultur - i sommar blir det en praktikplats på en getgård. Har lärt mig hantera vapen, siktar på att ta jägarexamen längre fram, har utvecklat mitt skrivande så att jag nu även skriver om resursfrågor i alla tidningar jag kan sälja in mig i. Är rätt påläst numera. Har (nästan) helt slutat köpa saker. Är nyfiken och glad och har inte längre ångest.

   Minus: Kör fulbilen ibland, ger ungarna kött ibland, har inte energieffektiviserat huset, är inte alltid en så bra pedagog som jag vill vara, blir sur på folk, blir frustrerad över att jag inte redan nu kan bo på landet på heltid. Har mycket klar att lära mig om odling, ja, mycket kvar att lära mig på alla områden. Min största miljöbelastning är väl mina fem ungar, så jag satsar min energi på att göra dem till smarta, trevliga, omtänksamma medborgare. Gudskelov är ingen av dem lagd åt det slentriankonsumistiska hållet (som jag var) - de är bra mycket bättre än vad jag förtjänar.

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)