fredag 12 april 2013

Skogens svarta guld


"Chaga är en tungviktsmästare när det gäller fytonäringsämnen med uppmätt ORAC-värde på otroliga 60 000-350 000."
           Örtagubben, säljer kosttillskott på nätet.  

Sprängticka på björkstam


Har du sett att vissa björkar har en knöl på sig där det yttre skiktet ser svartbränt ut? Det är sprängticka. Av många experter anses den vara kungen av medicinalsvampar. Sprängtickan suger ut näring från björken och koncentrerar den. Sedan dör trädet.

I Sibirien kallas den för "Chaga". Som "Chaga" säljs den i hälsokostbutiker för ca 5000 kronor/kilo. Kanske värt att plocka själv om man vill boosta sitt immunförsvar? Dessutom är det kul att leta efter den när man är ute i skogen. Och leta, det får man. Det växer bara sprängticka på en av 4000 björkar. 
Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, här kommer några studier gjorda.

Gör så här: Skölj sprängtickan ordentligt, dela den i mindre bitar, torka den några timmar i ugnen. När du vill dricka te; lägg en mindre bit i kastrullen, koka upp och låt stå. Man kan koka en bit ganska många gånger. I början blir vattnet alldeles mörkt, efter några gånger mer bärnstensfärgat.

Te gjort på sprängticka går inte att överdosera. Det smakar inte så mycket, men om du slänger i lite kardemumma, ingefära eller kanel så få du en god, nyttig dryck som ser ut nästan som kaffe. Att chagabitarna ser rätt suspekta ut gör att det är extra roligt att ge bort i present. Många är de tonårsbarn som undrar vad det är för bruna klumpar deras mamma fått.

5 kommentarer:

 1. Jag googlade lite snabbt om det gick att ympa sprängticka. Det verkade inte vara så svårt, man tar floemet bakom tickan och ympar den i en ny björk. 5000 per kilo är ju mer än vad man får för en björk till och med masur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du försörjningen tryggad. Iallafall så länge kosttillskottsmarknaden fortsätter vara på topp :-)

   Radera
  2. Kanske, jag vet inte om det är olagligt att ympa in sprängticka i friska träd. Synd att äganderätten är åsidosatt om det är så.

   Radera
 2. Tyvärr verkar din länk till studierna med sprängticka trasig, hoppas du kan fixa det för det vore intressant att läsa mera.

  SvaraRadera
 3. Hm, kan det ha varit den här? http://www.chagamushroom.com/chaga_medical_research.htm

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)