fredag 12 april 2013

Nyord: Strömavbrottsinformation


Så här glad blir man om man får veta att man har strömavbrott
"Hej!
Om det blir strömavbrott hos dig kommer vi att skicka SMS med information om avbrottet till detta telefonnummer. Om du inte önskar strömavbrottsinformation till det här numret vänligen skicka STOPP till 71046. Mer info på fortum.se/stromavbrott. Mvh Fortum"

Fortum uppgraderar sin externa information. "Strömavbrottsinformation till mobilen" är en ny tjänst. Vad Fortum inte berättar på sin hemsida är att man redan har kollektivanslutit ett antal medborgare (de som löper störst risk att råka ut för strömavbrott) till tjänsten.

SMS:et ovan kom till min bonusdotter i Hökarängen härom dagen. Hon bara skrattade åt det. Vad kan man annars göra? De har haft minst sju strömavbrott under det senaste halvåret.

10 kommentarer:

 1. Vad gör dom när mobilnätet ligger nere då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer dom hem och lägger en lapp i brevlådan? ;-)

   Radera
  2. Om man är hemma så märker man oftast rätt tydligt ändå att det är strömavbrott. Är man inte hemma så kan det finnas bra skäl att veta om att strömmen är borta.
   Det som ändock är bra med tjänsten är att man kan få ett hum om hur länge strömmen är borta. Så man kan vidta åtgärder med fryst och kyld mat.

   Radera
  3. Ja, det tycker jag med. Men detta, att bli utsedd till ett hushåll där risken är stor att det blir avbrott är väl intressant?

   Radera
 2. Mobilstationerna brukar köra på backup som innebär att de har egen strömförsörjning i 24 timmar. Åtminstone har dom det på landet. Däremot kan det så klart bli andra fel på mobilnätet.

  Att Stockholm har strömavbrott är inte förvånande. Vad är inflyttningen? 50 000/år? 100 000? Man kan inte förvänta sig att alla utbyggnader av infrastruktur som krävs för att försörja dessa människor (vatten, avlopp, vägar, el, dagisplatser etc) ordnas helt automagiskt och problemfritt.

  Har själv jobbat i bl a Indien. Där brinner kraftledningarna upp ibland eftersom lasten är så mycket större än vad nätet är byggt för. Hörde nån siffra om att dom har en konsumtionsökning om 60 W per invånare och år där. En glödlampa per person, det är väl inte så mycket? Sammanlagt för en miljard människor blir det ungefär 50 gånger Barsebäcksverket. Per år.

  Växjö kommun gjorde för några år sedan stor sak av att deras eget kraftbolag, VEAB, producerade el och värme med 100% förnybara råvaror. Nån räknade ut hur mycket denna övergång försenade den globala uppvärmningen. Resultatet? Ca 40 minuter.

  Sånt sätter lite perspektiv på tillvaron.

  SvaraRadera
 3. Kul med lite perspektiv. Funderar något .... grovt 100000 invånare invånare i Växjö dvs Sveriges el o värme 100 ggr mer.... 140 TWh ca använder vi i el per år så Växjö borde ha 1,4 TWh om jämnt fördelat. Jorden skulle ha ca 30 miljarder invånare om svensk elanvändning gällde eller för den delen 300000 Växjö. Om de 21000 TWh el jordens alla invånare använder ökar 10% gissningsvis per år motsvarar det ungefär ett Växjö var fjärde timme.

  När en familj får el minskar kostnaden för fotogen kraftigt och barnen blir friskare samt får bättre skolresultat.

  Även andra länder kan behöva förebilder av besparingar och faktiskt nu mer än 100% fossilfri el om man räknar in vår stora nettoexport av el. Tar vi in i bilden import av annan energi, främst olja och dold energi i importvaror är vi väldigt beroende av fossil.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec  SvaraRadera
 4. Är det verkligen en utsedd skara som har anslutits? Jag fick samma sms, men bor i Stockholms innerstad och har aldrig strömavbrott (har varit utan ström nån halvtimme som mest sen jag flyttade in).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är det bara utvalda trendsetters som får det? Ni som ligger i framkant? ;-)

   Radera
 5. Gud hjälpe mig, hopppas jag inte betraktas som en trendsetter, då är det synd om mina grannar. ;-)

  SvaraRadera
 6. Äh, nu hade vi precis 2 timmars strömavbrott här igen. Jag måste sluta skämta om Fortum, det straffar sig direkt :-(

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)