torsdag 25 april 2013

Någon måste göra något!

"Men det är inte bara i Solna som föräldrar nu säger stopp. Runt om i hela landet sprider sig uppror bland föräldrar som kräver mindre barngrupper och mer personal. Bland annat i Göteborg, Linköping, Nynäshamn och Luleå."
        "Föräldrar gör uppror mot nedskärningar", SvT 130424

           "Uppror inom Moderaterna: Mer pengar till försvaret!"
            SvT 130301

"Vi är alldeles i chock och har krävt ett öppet möte med verksamhetschefen för äldreomsorgen"
          "Frivilliga i uppror" Lokaltidningen, 130315 

"Distriktssköterskor i Hofors och Ockelbo har fått nog: Om planerna på påtvingad jourberedskap går igenom säger de upp sig."
          Distriktssköterskor gör uppror, Dagens Medicin 130401


Om du googlar på "sjukvård + uppror" så får du mängder av aktuella träffar. "Uppror" verkar vara rubriksättarnas absoluta förstahandsval för alla sorters uttalat missnöje.

Betydelsen av ordet "uppror" kan dra åt två olika håll: Antingen betyder det "myteri, revolt" - eller "tumult, oljud". Är det otaliga myterier vi ser i medier just nu, eller är det bara just - oljud?

Det verkar vara oljud. Mängder av människor som inte sjunger i takt med den tid de lever i och den politik de röstat fram.

Klart man ska göra sin röst hörd. Men det är lätt att bli enögd, att bara se sin egen lilla sakfråga. Är vi redan satta i rörelse, mot större, organiserade missnöjesrevolter - eller är det bara samma gamla gnäll som alltid?
Käthe Kollwitz - "Vävarnas uppror"

"Miljoner européer som för inte så länge sedan var ganska välmående har nu svårt att skaffa mat. Europa bör därför förbereda sig på folkliga uppror, liknande dem som skakat Nordafrika, varnar Internationella rödakorskommittén"

9 kommentarer:

 1. Det är mycket som är fel i samhället just nu och jag håller med alla fall du tar upp. Det sista exemplet är jag förvisso dåligt insatt i så där säger jag varken bu eller bä. Våran välfärd monteras ner bit för bit det är illa.

  SvaraRadera
 2. Välfärden monteras inte ner. Den precis som resten av vårt välstånd mals ner i ett centralplanerat ekonomiskt moras. Skulle bli mycket överraskad om någon kunde peka på ett område som politikerna sagt sig ha ansvar för som fungerar bra generellt sett.

  Nämner några områden.
  Svensk sjukvård har hög läkartäthet men vi får vara glada om de tar hand om ens hälften så många patienter som andra länders läkare gör.

  Vi betalar 43 miljarder för ett försvar som om 6 år om vi betalar ytterligare 4,5 miljarder/år kan försvara en plats under en vecka mot en begränsad fiende.

  En grundskoleklass kostar närmare 250 000/klass när eleverna är i skolan. Efter nio år kan många inte ens skriva, läsa och räkna på ett acceptabelt sett.

  Om nu någon fortfarande tror att det är en resursfråga så tillägger jag att en familj med två medianinkomster (22500 x2 i bruttolön) får runt 500 000/år konfiskerade av politikerna när de väl använt sina pengar, en halv miljon/år.

  Jag ställer mig fortfarande frågan hur länge folk skall gå på att det måste vara på detta sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommunerna står för den mesta välfärden. Resten står landstinget för.

   Är kommunerna centralplanerade kolosser menar du? Överkalix har 3500 kommuninvånare.

   Radera
  2. Exempel på saker som fungerar väl: Vi ligger lätt i topp 10, kanske topp 3 i världen när det gäller att förebygga dödsbränder. Vi har få döda trots att vi har en åldrande befolkning. Hade vi haft samma fördelar som t ex Hong Kong med en helt urban befolkning hade vi kunnat rädda ännu fler.

   Tack för denna (kommunal) räddningstjänst samt (statliga) Boverket!

   Radera
  3. Förresten så ligger antalet döda i trafiken också på en internationell bottennivå. Tack för det (statliga) Trafikverket som bygger fin infrastruktur och som ser till att folk har ordentlig körkortsutbildning!

   Radera
  4. @anonym
   Kommunerna lyder under kommunallagen som regleras av staten. Den mesta av kommunernas verksamhet är totalt genomreglerad, annars kan det ju bli orättvist.

   Jag hade sotarmästarn på besök härom veckan så jag hörde att vi låg bra till. Det är nog snarare det privata men genomreglerade sotningsväsendet som vi har att tacka för den låga siffran. Kan tänka mig att räddningstjänsten är en verksamhet med hyfsad effektivitet då den typen av personal blir mycket lojal mot verksamheten generellt sett.

   Vad gäller trafikverket så vet jag inte om jag är beredd att hålla med om att de är så effektiva. Väg och anläggningsbranschen är förmodligen en av de mer korrumperade branscherna i Sverige. Jag bor i Värmland och jag måste nog säga att våra vägar inte håller så hög klass om man lämnar Karlstadområdet.

   Bara att läsa om järnvägen så blir man tveksam till din optimism.

   Med den kostnad som är förknippad med körkortsutbildningen så får vi hoppas det blir hyfsade förare.

   Med din argumentation så får vi väl tacka polisen för att vi har så få mord osv.

   Tack för förslagen :-)

   Radera
 3. Nästan alla vet att vi betalar mindre för en given mängd data eller telefonprat idag än för tex 5 år sedan. Är väldigt säker att vi i genomsnitt betalar mindre för god belysning idag än för tex 5 år sedan. Är ganska säker på att detta också gäller uppvärmning av bostäder.

  Vi lever längre. Fler överlever cancer och hjärtinfarkter samt rökning har minskat, åtminstone för män. Elgräsklippare har blivit billigare och jag köpte min andra idag för 500:-.

  Samtidigt inser jag att mycket blivit sämre.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Nanotec
   Ja entreprenörerna, uppfinnarna och forskarna jobbar på trots att de motarbetas in absurdum.

   Radera
 4. Det märkliga med dagis är att varje barn verkar vara budgeterat till 250-150tusen kronor och år. Detta är mycket pengar mer än de flesta betalar i skatt.

  Tittar man sedan på dagispersonallönerna kan man gissa att en sådan kostar 500tusen per år. Fyra lärare på tjugo barn ger 2miljoner per barngrupp i lärarlöner. Budgeten ger 5-3 miljoner till en sådan barngrupp. Vart tar resten av pengarna vägen? Lokaler (till kommunen) och administratörer?

  Som förskolan fungerar idag är det med andra ord en gigantisk pengaslukare/pengaroterare. Varför har rådande alliansregim släppt vårdnadsbidragdiskussionen?

  Ge föräldrarna den budgeterade pengen att använda antingen till kommunalt dagis eller någon annan sorts förvaring enligt eget tycke. Eller rättare halvera pengen så blir det vettig besparing och kanske samhällsekonomiskt, de administrativa kostnaderna bör kunna sparas rejält.

  Själv skulle jag som löneslavande man gärna njuta livets otium tillsammans med mina barn runt hemmet i sex år.

  Napoleon i Djurfarmen tog ansvar för valparnas uppfostran. Läs hur det gick!

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)