fredag 14 december 2012

20 skäl att inte ställa om just nu

"Om du visste hur mycket JAG har att göra, då skulle du inte fråga om så dumma saker som omställning." 

1 Klimatfrågor är viktiga - men andra saker är viktigare, som
a att jag hinner med allt jag ska
b den ekonomiska krisen. Därför får vi offra klimatet.

2 Jag delar din uppfattning - men det är inte mitt ansvar
a för jag är befriad från ansvar. Jag jobbar ju för miljön och måste därför fortsätta flyga och köra bil
b teknologerna ska först skapa klimatvänlig teknik, sen hjälper jag till.
c det är politikerna som ska se till att vi lever mer klimatvänligt
d det är massmedia som har ansvaret för att inget händer
e det är systemet som styr - vi människor kan inte göra mycket

3 Det är ingen idé att börja
a för alla måste ändå göra allt samtidigt
b för ingen kommer ändå se vad jag gör

4 Det är ändå bara en droppe i havet, så därför kan jag strunta i att bli mer miljövänlig den här gången

5 Allt det där är viktigt, men
a man ska inte vara negativ
b man har rätt att slippa skuldkänslor
c man får inte lov att moralisera

6 Vi är redan så miljömedvetna - problemen är så gott som lösta

7 En omställning kräver ett mer helgjutet, moget samhälle - och vi är inte mogna än

8 Det går ändå åt pipan! Jag är pessimist!

9 Jag har inget val, jag MÅSTE leva som jag gör

10 Något måste vi väl få unna oss?

11 Jag vet alldeles för lite

12 Ditt skäl?


Under året har jag diskuterat med många underbara människor. En av dessa är en psykologilärare från Göteborg som heter Inger Jonsson. Det är hon som har sammanställt alla de här argumenten. Hon har också beskrivit hur man ska bemöta dem. Berätta vem du är så ska jag bemöta dig!

41 kommentarer:

 1. "Jag måste ta bilen till dagis och skola, annars får mina barn vara 1 timme längre på fritids!"

  Hur de som åker till Thailand på semester resonerar vågar jag inte fråga, anar att blotta frågan skulle vara ett så kraftfullt ifrågasättande att fientlighet skulle uppstå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hinna vara med barnen är ju otroligt viktigt, jag förstår det här skälet till fullo. Jag räknar ditt skäl som 1a. Eftersom alla andra gör likadant är det lätt att fortsätta. Du får väl helt enkelt hålla ungarna hemma alla dagar du kan och därutöver passa på att handla och göra andra saker när du väl tar bilen. Det ÄR knepigt att stadsbor ofta blir mer klimatvänliga än människor på landet just pga bristande kollektivtrafik.

   Radera
 2. Jag är nr 8. Men i och med att jag konsumerar mindre för att spara pengar så har jag blivit mer klimatvänlig men det är endast en positiv bieffekt.

  Lite 3 och 4 stämmer också.

  Det jag skulle kunna göra är att sälja bilen men om du visste hur mycket jag har att göra.... oops lite 1 slänger vi in också nu känner jag mig som en hycklare sluta ge mig dåligt samvete, så får man inte göra gaaaah lite fem kom visst med äsch jag kanske är hela listan. Skit samma något måste jag ju få unna mig ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara pessimist är väl det första steget i omställningen. Hur ska man kunna förändra nånting om man inte är djupt oroad över hur världen ser ut? Du behöver ett bra nätverk och en plan för vad du ska göra nästa år. Gå en kurs i permakultur, lär dig biodling eller nåt som ger dig mer arbete med händerna än med huvudet. (och OM jag känner igen mig!)

   Radera
  2. Att vara deprimerad är första steget det är inte samma sak som att vara pessimistist. Jag är en realistisk pessimist lagd åt det optimistiska hållet ehhh eller nått....

   Radera
  3. Jag är också väldigt pessimistisk. Mer än vad min omgivning är. Men jag är rätt optimistisk vad gäller mina egna möjligheter att klara av svåra situationer. Alltid nåt.

   Radera
  4. Är du/vi pessimistiska eller realistiska det är frågan. En realist som föddes på 1950 talet sågs kanske som optimist medan vi realister som föddes på 70 talet ses som pessimister.

   Radera
 3. Du missar det där att detta bara är en gigantisk konspiration som mijömuppar tvingat på oss, och att det egentligen inte händer, och att massmedia inte berättar sanningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte inte på det. :-) Även solen har sina fläckar. Är det ditt skäl, Ingrid?

   Radera
  2. Njae, jag är nog nummer 2a. Jag skulle vara skitbra om jag inte körde så mycket bil, det ger mig ständig ångest som jag försöker rättfärdiga.

   Radera
 4. Själv är jag nummer fyra just nu, men försvarar mig med att jag hela tiden jobbar för att bli bättre. Och jag har ju minskat min konsumtion av fossila bränslen rätt mycket på ett år. Men nästa år ska jag göra mer.

  SvaraRadera
 5. Jag är nummer 2c. Saken kan bara lösas politiskt, och då menar jag världspolitiskt, inte av att miljöpartiet yrar om symbolåtgärder. Att jag och svenskarna är CO2-asketer är helt irrelevant. Därför använder jag bensin och annan energi helt utan samvetskval eller betänkligheter. Jag bidrar på det enda sätt jag vet hur - försöker bilda politisk opinion för en smart politisk lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har politiker ett ansvar för att vända samhällsutvecklingen. Men politiker, precis som företagare, tittar också på hur vi gör, inte bara på hur vi säger oss vilja rösta. Ditt ansvar som påtryckare är väl att visa dem, genom ditt sätt att leva, vilket samhälle du vill ha? Eller har du inget ansvar alls?

   Radera
  2. Jag vill ha ett samhälle med energimässigt överflöd och låga CO2-utsläpp. Hur visar jag det? Jag har redan garanterad kärnkraftsel från Vattenfall.

   Jag tror inte USA, Tyskland och Kina tar så mycket intryck av att jag kör mindre bil. Jag vägrar den typen av symbolhandlingar. Om effekten du talar om finns, så låter det alldeles för ineffektivt och jag är isåfall för självisk att ge upp massor med bekvämlighet mot en infinitesimal politikerpåverkan.

   Radera
  3. jeppen kan du inte byta från Vattenfall åtminstone, för de står ju för mer koldioxid än hela Sverige.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Det viktiga är ju att jag köper miljövänlig el, inte vem jag köper det ifrån.

   Radera
 6. Jag (eller egentligen min man) tänker spara ungefär en månadslön nästa år i minskade fossilkostnader!

  Om jag känner mig nöjd med det jag gör var hamnar jag då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du gjort det här: http://www.klimatkontot.se/ ? Det brukar få mig att känna mig mindre nöjd med min egen insats. :-)

   Radera
  2. Oavsett om det är tillräckligt bra så är det iaf en förbättring! Och min nöjdhet ligger inte i hur bra eller obra jag är totalt, utan att jag blivit bättre!

   (jag ligger halvkasst enligt testet)

   Du vet ju lite var jag står när det gäller tekniktilltro o dyl. Men jag skulle aldrig ursäkta flyg där alternativa resvägar är möjliga med att jag jobbar med miljö! Att jag väljer att flyga när jag gör det är ett beslut jag får stå för och veta att det är ett dåligt alternativ. Jag lobbar dessutom hårt på kollegor att välja kollektivtrafik då det är möjligt och att undvika flyg så långt det bara går!

   Radera
  3. Flyg är ju typisk kollektivtrafik. Särskilt dåligt ur klimatsynpunkt är det inte heller - betydligt bättre än att sitta ensam i en bil.

   Radera
 7. 13. Det är invandringens fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade det skälet också. Och att det kan vara bögarnas fel. Eller nazifeministernas fel:-)

   Radera
 8. Hemma, det var inte mina svar, utan exempel på sådant man kan få höra.

  Jag ställer om så gott jag kan. Men det är svårt som individ att avvika alltförmycket från rådande norm.

  SvaraRadera
 9. Hmmm blev "hemma" av övernitisk autokorrigering...

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, jag tog det som ditt eget svar. Tänkte att det är en typisk glesbygdssituation. Fast - å andra sidan gäller den säkert för folk i storstan också, här kör vi bil så det ryker om det, fast vi inte måste. Jag också. Men det tänker jag minska ännu mer på under nästa år. :-)

   Radera
 10. 10, jag unnar mig lite som prydnadslampor, varma bad och samlande på bra att ha prylar och det tänker jag fortsätta med.

  12, depression så jag orkar bara göra lite och mestadels det som är lätt som att prata skit på internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt; människor som inte får en depression av att inse hur det är ställt just nu har bara bättre försvarsmekanismer. Jag är glad att du pratar skit på internet :-)

   Radera
 11. Jag har uppfattningen att det behöver synas tydligare med klimatförändringarna innan det går att nämnvärt påverka politikerna. Sedan vet jag för lite om hur människor fungerar. Men visst har jag ibland dåligt samvete för jag vet Maria att droppen urholkar stenen. Jag påverkas av ditt och andras engagemang till att göra lite mer själv. Hör nog hemma under många punkter. Fast 5, 6 och 8 tror jag kan uteslutas. Nja, någon gång 8 också när det kommer nytt otäckt om tundrans utsläpp i och med högre temperatur.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl precis det vi alla gör; pendlar mellan hopp och förtvivlan. Man får ta de där stegen när man orkar :-)

   Radera
 12. 3b eller 4. Många pratar om politikerna, men min åsikt är att politikerna följer bara opinionen det är vi människor som är dom enda som kan ändra på någon med hjälp av eget engagemang och handlingar. Politiker är bara människor med åsikter som genomsnittet av befolkningen (förhoppningsvis. Så så länge det inte finns en bred förståelse för problemet och en bred vilja att göra något själv så kommer politikerna inte att göra så mycket. Så ju mer dom övertygade pratar om problemet och handlar ju mer människor kommer vi få med oss och så småningom även politiken.

  Tackar för ordet

  /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså "låt gå för den här gången" är enkel. Den kör jag med - om jag inte har gjort det omöjligt för mig. Därför tänker jag börja skryta mer om hur fruktansvärt lite bil jag kör, så att alla som ser mig körandes bil tappar hakan och ser rejält misstrogna och besvikna ut. :-)

   Radera
  2. Problemet är att om man tänker sig att det är riktigt stora omställningar som behövs, sådana som rejält sänker levnadsstandarden, så kommer man aldrig få tillräckligt många att gå med på det utan politiskt tvång. Det blir ett Moment 22.

   Radera
  3. Håller med. Och jag har banne mig inget bra svar på det. Tänker att det nog inte kommer att ske, förrän det sker för att vi är därtill nödda och tvungna. Tyvärr.

   Radera
 13. OK: 2a.
  Fast ingen bil, inga semesterresor med flyg, cykel till alla destinationer inom 2 mil, tåg upp till 50 mil, men sen en herrans massa flyg - fast slutresultatet är större besparingar än utsläpp. Lagen förbjuder jobbet att klimatkompensera och jag har inte riktigt lön att avsätta de pengarna privat ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbet borde få klimatkompensera, tycker jag, om det tvingar dig att flyga sådär mycket :-)

   Radera
  2. Chefen och jag vill, men lagen står ivägen. Nåja - jag får se en massa flyplatser och konferensrum...

   Radera
 14. Maria, jag undrar lite vad som här menas med att ställa om? Att steg för steg börja leva mindre miljövidrigt? När jag hör ställa om tänker jag självförsörjande ekoby och det är jag ganska långt ifrån... men små steg som att ställa av bilen, äta mer vegetariskt, i princip bara handla ekologisk mat och second-handprylar (och aldrig mer flyga efter jag kommit hem från den här resan)m m är jag i process att utföra redan. Allt efter förmåga, praktisk och mental.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du beskriver är omställning för mig också. Just nu. Alla kan inte bo i en gård på landet. Vi låtsas inte om det dagligdags, men vi bär alla på olika framtidsscenarios inom oss - och det som skrämmer oss/ påverkar oss mest är väl det vi börjar ställa om till.

   Radera
  2. Jag skulle tro att det är dåligt för miljön att äta mer vegetariskt (dåligt för den som äter det också). Det absolut bästa man kan göra är nog att förbränna mindre fossilt bränsle, så att sälja bilen (kanske gå med i en bilpool istället) och åka kollektivt förefaller vara steg nummer ett. Många kan göra detta, men inte alla förstås.

   Radera
 15. Tack för tipset om klimatkontot.se, har lite att göra men är lite skeptisk till att köpa fin-el. Bättre då att förbruka mindre IMHO.
  Men även om jag försöker leva som jag lär så måste det vara något fel på deras uträkningar, -0.2 på övrigt, känns inte helt rätt :-)

  För övrigt så instämmer jag i många andra kommentarer att det svåraste med allt är att man blir en kuf.

  //HPD

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)