söndag 16 december 2012

Apokalypsen är inställd"Grekland är ett land i fritt fall sedan fyra år tillbaka. Idag saknar var fjärde grek ett arbete. Barnfattigdomen har klättrat till 23,7 procent. Nästan en miljon människor lever i hushåll där ingen har ett arbete. Varannan ung grek är arbetslös. Familjer flyr åt alla väderstreck. Två av tio barn lämnar grundskolan.- - -Självmordsepidemin skördar offer som grekiska kyrkan inte ens vill begrava. Självmord är ett brott mot Guds vilja. Det är mest män som hoppar, hänger sig eller halsar dödliga doser. Efter sig lämnar de skulder, sörjande änkor och hungriga barn. Ensamstående föräldrar som förlorat sina jobb och inte längre har råd med hyran lämnar sina barn på barnhem och säljer det sista de äger längs Poseidons hårt trafikerade aveny i centrala Aten. "
            Alexandra Pascalidou, "När vi jagat bort flyktingarna är det er tur" Bang, 12-12-12 


"Bryant menar att folk undviker de verkliga problemen med ekologi och klimatfrågor och istället håller sig till någon yttre typ av katastrof. --- Vi är så fast i vårt sätt att leva att vi inte själva vill ta tag i de egentliga problemen. Skulle vi göra oss av med allt det vi har omkring oss, allt det vi har byggt upp?"
              Johan Normark i dagens DN, reportaget "Apokalyps nu"                                               Endast greker får gratis mat. Bild från GP

Apokalyps är trendigt.  Man kan köpa zombiebälten till barnen och gotta sig i Melancholia och skratta lite och med lätthet placera alla människor som inte tror på evig tillväxt i det här apokalypsfacket. Neggon. Undergångskramare. Både SvD och DN gör stora uppslag på temat idag. Sida vid sida på DN Söndag ligger rubrikerna för söndagsdelen:

"Reportage: Är apokalypsen här? Resor: Besök New Yorks hemligaste barer. "

Ingen som helst koppling görs mellan de två rubrikerna. Det vore väl att kräva för mycket. Skulle sönderfall och flygresor ha med varandra att göra?

Tror ni att grekerna ovan också går runt och tänker på apokalypsen? Eller har de bara fullt upp med att ta sig igenom en pågående kollaps?

Mardrömmen är inte en komet. Mardrömmen är ett långsamt sönderfall där du bit för bit blir fråntagen saker som du hittills tagit för självklara: Kulturinstitutionerna. Pensionen. Föräldrapengen. Sjukvården. Maten. Som Maslows behovspyramid, fast baklänges.

Att prata om apokalyps är en försvarsmekanism mot att låta allt det här andra sippra fram. Förlusterna. De vi gjort och de vi ska ta.

De kommer vara många.

16 kommentarer:

 1. Välformulerat. Jag återgav dina slutord hos Cornu. Glömde bifoga en länk, men Cornu nämner ju dig, med länk.

  SvaraRadera
 2. Har nyss läst klart Niemis Fallvatten. Började i går kväll och har i mellantiden skottat bort en mängd halvfruset vatten. Regn och snö i en varierande blandning verkar ständigt falla här som en äcklig reklam för Niemis bok. Risken är klar att översta dammen brister även i verkligheten. Fanns en liten blinkning åt Stockholm i boken. Kom några reella kortare sådana igår - längre ut i skärgården varade de i timmar. Orsaken till timmarna var Vattenfalls snigelfart med att röja ledningsgator. Tänk om Vattenfall slarvar lika mycket med dammar? Fast det har väl aldrig kommit några påpekande från någon myndighet? Vatten är inte som kärnkraft. Behövs nog ingen översyn.

  Boken är spännande och svår att släppa men lite osannolik när det gäller vissa personhändelser, men huvuddragen är allt för realistiska. Får nog göra som Bodis och ständigt ha kniv med mig för säkerheten. Går nog att bära dolt så polisen är nöjd. Syns det inte så finns det inte.

  Kriser kommer och vi får en problematisk tid med den höjda temperaturen men vi kommer inte att hamna i något 1700-tals samhälle. Sämre ekonomi för de flesta, lägre verklig pension, sjuk- och arbetslöshetsstöd, mer köande, översvämningar, vanligare med utbrott av sjukdom, sämre skola för de flesta mm.

  Men vi kommer att ha el för det mesta, internet, bättre mobiler, snabbare datorer, nyttiga drönare och troligen hyfsat bra mat även om det kommer att finnas avbrott i distributionen till och från. Fisk och kött blir mycket dyrare men vi överlever bra på betydligt mindre. Galande tuppar stör mer när höns i trädgårdar blir vanligare. Bilarna blir betydligt färre, men säkrare. Fler längre resor kommer att ske med båt och tåg istället för flyg. (Samt virtuella resor med allt fler sinnen men utan att flytta kroppen). Med tiden får vi ett bättre samhälle, men problemet är övergången och den höjda temperaturens långa period.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Så vem ska man rösta på? Finns inga alternativ.

  SvaraRadera
 4. Måste ses:

  http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/se-det-enorma-isberget-kollapsa/

  SvaraRadera
 5. Långsamt sönderfall närmar sig land.

  I fredags Gotland i dag Öland och i morgon....

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Gröna Partiet:
  http://www.grona-partiet.se/

  SvaraRadera
 7. Länken till artikeln med Johan Norberg hade varit bra, hittar inte artikeln, har du den Maria?

  Hälsningar
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bett DN lägga ut den på nätet, men det har de inte gjort :-)

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)