lördag 15 december 2012

Tack, snälla Fortum!


Detta har hänt: Under de senaste två veckorna har vi haft tre strömavbrott här i Bagis. I Hökarängen har en av mina bonusdöttrar haft fyra. Därav detta tackbrev till Fortum. 

              Det här är vad jag och flera av mina radhusgrannar numera går och drömmer omHej Fortum!

Jag vill bara passa på att önska God Jul - och tacka för strömavbrotten. Nu tänker ni att jag är ironisk, men det är jag inte. För de senaste veckornas upprepade strömavbrott har för oss här i Bagis varit en nyttig spark i baken till att, på allvar, påbörja en omställning.

Vi vill vara bättre förberedda nästa gång det händer. Och det kommer vi verkligen vara! Stackars alla i Danderyd som inte har fått öva sig. Fast - det gör ju inget, de kan säkert bli undsatta med helikopter om det skulle behövas. De klarar sig nog. Men vi, vi räknar kallt med att hjälpa oss själva.

Det är nästan så att jag vill prata om de senaste veckorna i former av IS /(tiden innan strömavbrottet) och ES (efter strömavbrottet).

Innan strömavbrottet fanns det nästan ingen här som ville prata med mig om behovet av batteriradio, eller om vevbara ficklampor. Jag kände mig rätt knäpp, faktiskt. Att man har väldigt många stearinljus hemma är inget att skryta med på Facebook. Det verkar bara - udda. Efter strömavbrottet kan man slå sig i slang med vemsomhelst och prata spritkök. Och vedspis! Tänk att bara tre-fyra timmar utan el kan få oss så...beredda.

Vi är redo för ett längre avbrott nu. Och om jag får önska mig något till jul, så vore det ett helt dygns avbrott, helst under juldagen när alla har släkten på besök och kalkonen i ugnen. Hur är era kommunikationer med andra elbolag? Kan ni vidarebefordra min julönskning även till resten av landet? Även till riksdagshuset, precis innan julavslutningen?

Återigen; tack för den fina presenten - och skicka den nu vidare till andra större städer.Vi behöver alla en lagom kris att få öva oss på. Inget är bättre än elavbrott.

17 kommentarer:

 1. Som boende i Bandhagen kan jag bara instämma. Strömavbrotten var en ögonöppnare och plötsligt var man inte en kuf om man diskuterade hur man bäst förbereder sig inför nästa strömavbrott. Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är nästan att det inte finns något projekt om det här, inga kommunala projektanställda som har till ansvarsområde att dela ut broschyrer och informera. Visserligen verkar det som om Civilförsvarsförbundet och SKL har ett sånt på gång - men det vore nästan bättre om folk via ett elavbrott själva fick den här upplevelsen och själv fick fundera på nästa steg.

   Radera
 2. ...och vad skådar mitt norra öga? Redan imorgon kan vi få öva igen! http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5381941

  SvaraRadera
 3. Här har strömmen bara blinkat lite några gånger idag. Försökte se nyheter på tv men ingen kanal fungerar. Förmodligen dålig förbindelse till den geostationära banan.

  Hittade nyss Hagainitiativet och det verkar intressant att kolla lite mer på nätet. Det är en grupp företag som verkar ha en mer realistisk syn på klimatproblem än tex Sverker Martin-Löv. Ger kanske mer än dagens tvnyheter. Möjligen läser jag Fallvatten senare speciellt om elen försvinner. Har en fotogenlampa som inte varit tänd på minst 20 år, men finns en skvätt fotogen kvar. Länge sedan vi hade elavbrottsövning längre än några minuter. Tvivlar på att levande ljus ger bra läsljus de ger nog bara - någon sorts feststämning. Har mängder av värmeljus, men borde nog köpa lite fotogen för längre lässtunder så här års.

  Vilar upp fysiskt inför morgondagens förnyade snöskottning, hör mycket svagt plogbil utanför. Känner mig lite insnöad utan några tvnyheter.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Ja det sker ett slags shifting baselines, nu kan man prata bobubbla med folk och få medhåll och några futtiga strömavbrott och helt plötsligt pratat man öppet om spritkök utifallatt. Vänta bara tills vi får dieselransonering då sätter det nog fart i röven på folk när det gäller prepping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mitt barnbarns föräldrar bjöd med till 1.110.000 för en bostad i förra veckan som tilltalade dem i Jönköping. Den gick för 1.120.000. Ingen ny är på gång innan de kommer hit till jul. Då kommer vi säkert att prata lite mer bobubbla.

   Och jag ska köpa någon liten flaska fotogen i nästa vecka.

   Dieselransoneringen blir genom högre pris tror jag, om inte krig inträffar, vilket absolut kan ske.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Kanske dieselransonering via högre pris med skattelättnader för företag för att hålla dom igång. Vi får se det jag syftade på var Kjell Alekletts artikel om dieselransonering inom 10 år.

   Ja nog f..n är vi närmare krig nu än för 5-10 år sen. Man undrar ju varför Ryssland rustar upp så i vår närhet med bl.a. offensiva amfibiestyrkor.

   Hoppas dom lyssnar på dig angående bobubbla.

   Radera
 5. Jag hade inte heller haft något emot lite elavbrott. Ljus, fotogenlampor och spritkök finns redo. Tack för denna utmärkta blogg!

  SvaraRadera
 6. Utmärkt med dessa medvetandehöjande strömavbrott, förstås.
  Nästa steg för att rädda planeten är förstås, helt logiskt, att vi börjar framkalla dem själva, dvs. börjar medvetet sabotera den globala kapitalistiska hydran.
  Deep Green Resistance

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte kapitalismen det är fel på utan människans psyke. Vi kommer missbruka vilket system vi än har om det får fortgå tillräckligt länge. De flesta revolutioner som skett har ersatts med nått värre men det får vi inte läsa om då det är segraren som skriver historien.

   Radera
 7. Det är bra att människor börjar förstå att inte "någon annan" fixar allt alltid.

  SvaraRadera
 8. Mina vuxna barn har snabbt diagnosticerat mig som paranoid eller möjligen lätt dement när jag börjat dilla om förberedelser. Jag brukade ursäkta mig med att det var strömavbrott i Stockholm i fjol. Nu hände det på riktigt när vi var samlade inklusive ett spädbarn. Vi satt där i kolmörkret och undrade hur vi skulle värma vällingen. Fick gå upp för trapporna med barnvagn i en kolmörk trapphall. Då kom det förlösande ordet från min son: "Du hade rätt mamma. Vi kanske ska köpa ett campingkök i morgon" Vilken lättnad för mig att det gick in till sist.
  Tack för en trevlig blogg!
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, så många liknande diskussioner jag har haft :-) Men nu rör det på sig.

   Radera
 9. Hej,

  När vi flyttade in i en lägenhet i Täby så ordnade Fortum en elfri helg för oss med sitt automat avstänging när man inte lyckats teckna avtal. Det var väl ett äldreboende som provat på det också?

  Tack
  fortum

  SvaraRadera
 10. Rekordet för mig angående strömavbrott var efter Gudrun, den varade ungefär i tre veckor, jag känner flera som var strömlösa mer än 50 dagar.
  När man väl hade fått ordning på den allmänna logistiken var det faktiskt en ganska behaglig period, man umgicks och hjälpte sina grannar väldigt mycket.

  SvaraRadera
 11. @Maria
  Kan rekommendera en sån här efter över 20 års användning.
  Från min hustrus blogg
  https://mimmismat.wordpress.com/2007/12/29/hej-varlden/

  Värmer huset under hela vintern samtidigt som vi får varmvatten, har tillgång till en varm ugn för matlagning och bak. Vid sidan finns en vedspis som också har en viss värmelagring och duger som värmekälla i övergången mellan höst - vinter och vinter - vår.

  Det är 3,5 ton täljsten + betongfundament under torpargrunden och en 8 m hög murstock som värms upp och den praktiska avskrivningstiden lär vara +250 år. Den eldas en gång per dygn om det inte blir kallare än -20. Då kan det vara bra att spetsa lite med en extra brasa till middagen så får man lite sprakande från brasan och ljusflammor på köpet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superfin. Funderade på att gå en kurs och lära mig bygga massugn till våren. Men det kommer jag nog inte hinna. Byggde ni in den när ni byggde huset - eller kom den till efteråt?

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)