måndag 3 december 2012

Om lycka


“The Constitution only guarantees the American people the right to pursue happiness. You have to catch it yourself”
Benjamin Franklin.
 
 
“Most folks are about as happy as they make up their minds to be.”
Abraham Lincoln

                                               Lyckliga, lediga dagar, Öland, förr-i-tiden. 

"Vad gör dig lycklig?" Det har forskare frågat människor i över 35 år. Det är ett ganska genomtröskat område - och varje gång en ny rapport publiceras, så uppmärksammas den. Vi gillar att fokusera vid lyckan. Den gör bra rubriker: "Svenskar olyckligare", "Gifta män lyckligare än gifta kvinnor", etc.

Två faktorer är alltid viktigast: Familj och inkomst. Man vet att lyckan ökar upp till en viss inkomstnivå. Därefter ökar den inte lika mycket längre. Den som tjänar lite blir mycket lyckligare av några kronor extra än vad den som tjänar mycket blir.
"As the public becomes increasingly worried about climate change, overall happiness scores will decline. Of course, this will only be true to the extent the public is aware of and concerned about climate change."
                Cohen and Vanderbergh, "Resources for the future"
Okej, vi kommer att bli olyckligare av att få reda på vilka förändringar mänskligheten står inför. Kanske allra mest av att se vår egen del  i dem. Att få vetskap om de svårigheter vi står inför skapar ångest. Att ställa om - det skapar istället ny lycka:
"Den form av spirituell förändring som lyfts fram innebär en övergång från en materialistisk konsumtionskultur mot ett ökat fokus på altruism, samhörighet och en starkare naturrelation. Även denna princip har potential att främja mänskligt välbefinnande eftersom vi blir lyckliga av empatiskt beteende, starka sociala relationer, känna samhörighet med naturen och eftersom en konsumtionskultur bidrar till en förödande form av psykisk och social stress i kampen om social status."
        Erik Edquist, "En lycklig omställning av Sverige",  Uppsala Universitet 2012

Det där låter lite väl mycket som ett utdrag ur Miljöpartiets partiprogram för femton år sedan, även om det säkert är sant. Bäst att fråga en gång till. Vad - i omställningsprocessen- gör dig lycklig? 

7 kommentarer:

 1. Glömde visst den här: http://kvalitetsmagasinet.se/2011/11/28/lycka-kan-ge-nytt-perspektiv-till-klimatfragan/

  SvaraRadera
 2. Jo, men man blir ungefär lika lycklig av samma procentuella inkomstökning oavsett vilken inkomst man har. Och löneökningar och tillväxt brukar uttryckas i procent.

  SvaraRadera
 3. Inte nödvändigtvis. http://lifehacker.com/5905027/the-new-salary-happiness-tipping-point-50000,
  http://www.cbsalary.com/salary-information/article.aspx?id=FCD04B9A-1F3B-40BF-9FEA-C8F444DC8C50,
  http://www.nytimes.com/2012/07/08/opinion/sunday/dont-indulge-be-happy.html?pagewanted=all

  SvaraRadera
 4. LEGO är kul.. :)
  http://www.youtube.com/watch?v=sUtS52lqL5w

  Faktum är att det är lika meningsfullt också som vilken robotline som helst i dagens industri.

  SvaraRadera
 5. Löneförhöjning är förvisso kul men den går ju mest bara till att handla några extra blöjor nuförtiden.

  Annars är det satsningen på lokalsamhället som är det som gör mig lycklig. När jag pratar med min kompis i Uppsala som är med i ett inköpskooperativ och permakulturodlingar mellan höghusen. När jag går på framtidsveckans föreläsning, och mina vänner jag lurat med faktiskt blir inspirerade.
  Det blir också mycket mindre sammanhang att bry sig om. Och att bry sig om ett litet sammanhang gör, för mig i alla fall, att jag kan påverka lite mer. Och jag har en tendens att bli arg på när saker är idiotiska. Men på det mindre planet är ofta saker mindre idiotiska. Och vägarna att påverka är oftast mindre också. Orten jag jobbar på möter jag kommunalrådet varje dag när jag går till jobbet. Han cyklar till kommunhuset, vinkar och hälsar glatt. Kyrkan vi går i är lagom liten för att man skall känna igen varandra. Vill vi göra någonting är det ofta tillräckligt korta vägar för att få det gjort, fort.

  SvaraRadera
 6. Svår fråga. Kanske att man får odla sin bonderomantiska sida. Vet inte hur många gånger om dan som jag sitter och dagdrömmer om mitt (kommande, har naturligtvis inte tagit tag i det än....)trädgårdsland, växthus, varför inte några höns? Cykel och tältsemester med barnen. Det här kan ju bli hur bra som helst!
  Forza omställningsframtiden.
  //Fredrik.

  SvaraRadera
 7. Skapandet. Att skapa nytt av gammalt. Att reparera, laga. Att åstadkomma mycket med små resurser.

  Och så elden i kaminen - för den ser jag också på något vis som en del i omställningen.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)