måndag 3 december 2012

Elavbrott i Bagis"Elen på väg tillbaka i söderort

Södra Stockholm drabbades i dag av ett större strömavbrott. Drygt 81 000 abonnenter hos Fortum var utan ström på eftermiddagen."
SvD 121203

Äntligen kom elavbrottet till Bagarmossen.

3,5 timmar i mörker, mitt i vintern. Det första som hände var att grannbarnen kom inspringande till oss, gråtande och livrädda. De var ensamma hemma, 6 och 9 år gamla. Innan de hade hittat sina ytterkläder och irrat ut på gatan hade de hunnit skrämma upp sig rejält. Efter lite pepparkakor och kortspel och mobilsamtal till deras föräldrar lugnade de ner sig.

Mobiltelefonen, ja. Sms funkade bra, samtal mindre bra. Detta stora behov av att kommunicera.

Ute på gatan var det mörkt som i det inre av Norrland. När man väl har tänt de där stearinljusen - vad gör man då? Plockar fram en påse med lussebullar och spelar ännu mer kort, förstås.

Det första jag ska göra nästa gång jag åker förbi en loppmarknad är att leta efter förströelse i form av fler spel till barnen. Artonåringen satte sig bara intill ett par ljus och började läsa läxor, men trettonåringen och sjuåringen blev rätt spattiga. I och för sig på ett glatt sätt - men jag kan bara föreställa mig hur de hade varit efter två dygn.

Vad gör man sen? Ville gå och lägga mig klockan halv sex. Man blir trött och lugn av mörker.

Trangiaköket och ficklamporna är kvar på Öland, konstaterade vi.  Där gör de inte stor nytta. Skriver upp det på listan. Skriver också upp färdigblandad nyponsoppa och blåbärssoppa och någon form av godis. Tänker att jag helt har missat det där tidigare, behovet av att ha något att göra med händerna. Var det därför de jämt handarbetade förr?


PS Så här låter det i P4 Stockholm dagen efter: (Det är så att man önskar att det hade hållit i sig några dygn)

"Du har inga levande ljus hemma?– Nej, jag de hade glömt köpa det, och ficklampan hittade jag inte, men jag har min tändare, säger Christer Henriksson.Han är kritisk till att så många som över 81 000 var utan el.– Det här är inte acceptabelt i dagens samhälle, säger han."

18 kommentarer:

 1. Min fru konstaterade "handarbeta gjorde man för att man var tvungen, inte tror jag att min farmor stoppade strumpor för kuls skull"
  Efter lite längre funderande konstaterar hon också att det är ett "kärlekens hantverk".
  Bra inlägg, viktigt. Nu är det snö ute så det går att smälta sig vatten till att blanda nyponsoppa med pulver. Men så kul är inte det. Jag borde nog lägga till några soppor till förrådet.
  Lägg trangiakök och snuskburkar på listan att leta efter på loppmarknaden. Eller köpa ett billigt gaskök på jula/biltema. Det går bra att använda med vanliga kastrullerna utan att sota dem. Glöm inte rödsprit eller gas till köket.

  SvaraRadera
 2. Men barnen - vad gjorde dom? Var de helt enkelt av ett annat virke än mina ungar?

  SvaraRadera
 3. De satt väl och täljde. Frös ni inte? Hur höll ni värmen?

  SvaraRadera
 4. Fjärrvärmen lade också av. Men det tar ju några timmar innan huset kyls ned. Vi petade in en pinne i brasan och trallade på. Fast vi har fortfarande inte fått tillbaka någon gatubelysning. Men det gör verkligen ingenting.

  SvaraRadera
 5. Förstår att du är nöjd Maria. Du och några av de 81.000 blir lite bättre förberedda inför nästa strömavbrott. Undrar om någon central beslutsfattare tänker till och ser till att tänka framåt?

  Vad gör du om strömavbrottet varar en vecka och det är fortsatt tio minusgrader?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men vi klarar oss - men roligt blir det inte. Vi får packa ihop oss i det rum där vi kan elda, helt enkelt. Men jag ska nog önska mig en vedspis till köket av tomten. Hoppas att han läser min blogg.

   Radera
 6. Då packar hon in familjen i bilen och kommer till landsbygden där vi har vedspisar och kaminer och öppna brasor och utedass och en brunn att hämta vatten ur ;-)

  SvaraRadera
 7. problemet är att i stockholm blir det bilköer bara folk skall åka till jobbet.
  tänk dig då när 41k av de här 81k hushållen skall åka ut till lantstället/farbror Göran/hotellet i uppsala där man har ström. potential för bilköer från märsta till kungens kurva.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Precis! Största olycksrisken är i trafiken, plus att folk börjar tända grillen inomhus. Det var kö till alla snabbmatsställen igår, folks första impuls klockan fem på kvällen är att köpa pizza till middag. Men vad ska dom äta dag två? När man i lokalradion tycker att det är katastrof med tre timmar utan el - tja, det visar bara hur uselt förberedda vi är i Stockholm. :-(

  SvaraRadera
 10. Jag fick ett samtal från mamma i Bagis, som började frysa vid sju. Nybyggt hus. Mamma hade konstaterat att det var mörkt och gått och lagt sig, och vaknat till ett ganska kallt hem.

  För min del blir jag mer och mer övertygad om att jag ska ha en vedspis i köket. Frågan är hur jag ska övertyga resten av bf-styrelsen om att vi måste riva ut ventilationen som går i den rökgången … Måste klimatskrämma dem ordentligt.

  SvaraRadera
 11. Bra-att-ha-grejer: http://www.civil.se/tips-rad/elavbrott-checklista/

  SvaraRadera
 12. Checklistan saknar underhållning för nätberoende. Reservdunkar med bilbränsle. (Alla mackar behöver el till pumparna).

  Fast nu ska Gripen Gas fixa skiffergas från Öland och får vi sedan landsomfattande gasnät är alla energiproblem som bortblåsta av Öländsk metangas från djupet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Som barn i Jugoslavien på 90-talet var jag med om regelbundna flertimmars elavbrott, flerdagars under NATO-bombningen '99. Vi brukade leka med ljusen (farligt och högt förbjudet ;-)), göra läxor, spela kortspel eller schack. Jag snickrade också en del småsaker med handsågen och sandpapper, vävde på en liten vävram och ritade/målade. Det jag kommer ihåg störde mig mest var att ögonen inte orkade läsa så länge i det fladdrande ljuset.

  Lägenheterna värmdes upp m.h.a. s.k. termo-akumulatoriska (TA) kaminer, som i princip består av metallådor med elslingor och tegelstenar inuti. Tegelstenarna värmdes med el mellan avbrotten och sedan höll värmet i upp till två dygn. Mat lagades på metanspisar. I husen hade man vedspisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick höra en liknande berättelse av en vän som vuxit upp i Bulgarien. Han tyckte att gårdagens elavbrott gav honom fina barndomsminnen åter :-)

   Radera
 15. Nyttigt med en påminnelse om hur enkelt det faktiskt är att förbereda sig med lite enkla medel, för att underlätta.

  För egen del är det väl halvdant med förberedelserna, vi har gott om sällskapsspel hemma och för det mesta också gott om ljus (och tändstickor). Däremot är det inte alltid det finns en ficklampa med fungerande batterier och stormköket saknar sprit.

  Dock bor vi på landet, så den där mentala barriären som hindrar att man går över till grannarna saknas i alla fall. :)

  SvaraRadera
 16. Väldigt modigt av dig att bjuda på pepparkakor till grannarnas(?) barn!
  Skulle inte jag våga om det jag läser om sverige stämmer...

  Skepparn

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)