söndag 9 december 2012

Isbjörnar, bebisar och honung


"Om mina barnbarns barnbarn vill göra av med lika mycket olja som jag gör behöver vi en miljon jordklot"
                   Per Holmgren, föreläsning för FOJO 121204 


                                Här sitter jag och för över lite miljögifter till min yngste son

När min mamma föddes, föddes hon helt utan kemikalier och gifter i sin kropp. Så var läget för alla bebisar som föddes ungefär fram till början av fyrtiotalet.

När jag föddes, på sextiotalet, hade mamma hunnit samla på sig en del gifter i kroppen. Inte bara sådana som hon på egen hand hade rökt eller druckit till sig, utan även gifter som bara hamnat i hennes kropp för att hon bara bott i nya lägenheter, köpt kläder, ätit mat och i övrigt umgåtts med den moderna tidens material. Allt det överförde hon till mig.

När jag födde min yngste son för sju år sedan föddes han av en mamma som redan från början varit kraftigt exponerad för olika miljögifter. Han - och andra bebisar som föds idag- föds med ungefär 200 olika kemikalier i kroppen. Ingen vet hur de här samverkar med varandra. Det kallas för cocktaileffekten.

Högst halter miljögifter i sin bröstmjölk har inuitkvinnorna. Isbjörnshonorna har också samlat på sig en massa miljögifter. De bär på samma kemikalier som finns i teveapparater, utan att ens ha sett på en minut av Bolibompa. I en mätning av 25 isbjörnshonor var 17 av dem sterila.

Fast egentligen är det den manliga delen av världens befolkning som är mest hotad. Andelen friska spermier i mäns kroppar har halverats sedan femtiotalet. Många är de små pojkbebisar som idag föds med enbart en testikel eller små missbildningar på sina könsorgan.

Att själv försöka minimera de gifter man utsätts för är svårt. Det är små, små partiklar som färdas över hela jorden. Därav isbjörnarnas höga halter. Det betyder att de kemikalier som någon använder i Kina för att du ska kunna köpa en billig tröja - de färdas tillbaka till dig sedan.

En form av gudomlig rättvisa? Kanske inte för isbjörnen, då.

Även bin drabbas hårt av alla miljögifter. De dör, försvinner, beter sig konstigt, går runt utan vingar. En tredjedel av allt vi äter behöver pollineras. I Kina är det redan ett stort problem att växterna inte pollineras. Det blir dåligt med mat utan bin. Mänskligheten är alltid bara en skörd bort från svält. Hur självständiga och resursstarka vi än känner oss.

Här står vi, i en värld av döende bin, isbjörnar som verkar ha fått en överdos av tevetittande och cocktail-mammor som ändå vill amma sina nyfödda bebisar.

Allt hänger ihop. Allt handlar om olja. Utan olja ingen snabb tillverkning av nya, tekniska prylar, utan olja inget högintensivt jordbruk inriktat på monokultur. Kan vi, snälla, få lite peak-oil hitåt innan mina ungar försöker göra barn? Om de vill, om de kan, om de lyckas."Planetary boundaries" - en bild ni säkert redan har sett. Johan Rockström och ett gäng andra forskare har försökt mäta hur vi använder jordens resurser. Området "kemikalier" är inte ens mätbart. Andra områden är mätbara. Hjälper det?

25 kommentarer:

 1. Kemikalier i tvapparater har "förmodligen" någon funktion. Flamskyddsmedel ska tex dämpa eld. För några år sedan, på 80-talet någon gång, ringde min telefon. "Det ryker ur datorn, den brinner, vad ska jag göra." "Dra ur elsladden." 20 minuter senare bar jag ner eländet från övervåningen och kastade ut en 25 kg tung stinkande skärm.

  CRT är beteckningen på skärmen till nästan alla datorer för några år sedan, katodstrålerör är stora komponenten och behövdes i de analoga skärmarna för att visa datorns digitala innehåll innan dagens platta skärmar kom och var i stort samma som tjocktv. De behövde mer el för att slunga elektroner mot ett skikt fosfor mm som snabbt lyste upp bakom en glasvägg. Just mängden el gör att det bildas mycket värme och denna värme vill ut och gör tjocktv till en mindre känd dammsugare. Dammet samlas med åren, hettas upp och tar så småningom eld, om man inte tömmer tjocktven och därför behövs flamskyddsmedlet för att inte plasten ska brinna för intensivt och för lätt sprida elden.

  Problemet kunde lösts på andra sätt tex regelbunden rengöring, dammfilter, bimetall som bryter strömmen när värmen stiger för mycket eller metall, glas och keramik på riskplatser. Billigast var mängder av plast med flamskyddsmedel så det blev lösningen och är fortsatt vanligast även i samband med dagens datorer.

  "Förmodligen" betyder att det ibland finns annat material i plasten som inte har någon funktion alls för användaren utan bara är ett sätt för tillverkare att bli av med sopor. Dvs lämna det vidare mot betalning och slippa en liten utgift.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att flamskyddsmedlen används så rutinmässigt, plast borde ofta kunna ersättas med metall och det skulle kunna vara så att det vore bättre med hem som brinner lättare men bättre brandvarnare och sprinkler.

   Radera
 2. Men visst kan verkligheten kännas jobbig att bära med sig när man staplar allsköns elände på varann, jag känner igen mig i ditt sätt att beskriva känslorna man har inför framtidsutsikterna.

  Vad är bättre egentligen, att göra som dom flesta och vifta bort problemen och shoppa vidare, eller att se världen med realistiska ögon?

  Dö lycklig och ovetande, eller våndas över var barnbarnen ska ta vägen? Jag vill inte vara medbrottsling, och jag är inte helt ovetande så troligen dör jag bitter fast med ett 40 sidor långt skrivet testamente med tips åt kidsen..

  Doha m fl meningslösa möten visar ju helt klart att vi måste göra saker själva, för det finns inget ledarskap som är vuxet nog att ta hand om saker vi själva åstadkommit. Så tipsen kommer nog att handla om personliga val man kan göra.

  SvaraRadera
 3. @Anonym
  Plast som dumpningsvägvar en intressant upplysning. Tack för den.

  SvaraRadera
 4. Jag är mer inne på att lära sig så mycket som möjligt för att skydda sig och andra. Vi måste komma bort ifrån den här viljan att slippa ta ansvar. Vi har utformat systemen och kulturen i samhället till att ingen skall ta ansvar längre. "Vanligt folk" omyndigförklaras, inte minst föräldrar och experter skall lösa allt. Problemet blir inte bättre av att "experterna" gömmer sig bakom organisationer osv så de heller inte behöver ta ansvar.

  Lär er hur ni rensar kroppen och stärker immunförsvaret. Lär era barn och nära detta.
  Ett exempel på vad man kan göra konstruktivt. Ett annat är att välja/bygga bostaden utifrån dessa kunskaper.

  SvaraRadera
 5. När det gäller bina är jag inne på den vägen att vi måste utveckla metoder där vi "bryter" mindre med bina. Minska belastning och stress på dem.

  Jag försöker utveckla mycket enkla och billiga skötselmetoder för bin så att fler kommer igång med små biodlingar igen.

  Jag sköter nu mina bin i en hemmabygd kupa där allt material ryms i kupan. Inga förråd behövs för lådor eller ramar m.m.

  Utrustningen jag har för att sköta kupan består av en gåsfjäder, en gammal plåtkökskniv, vanlig blomspruta och en hink med lock.

  För att ta hand om skörden och separera honung och vax använder jag en vanlig saftsil efter att ha krossat allt med en paltslev i hinken innan.

  Vaxet renar jag i en saftmaja av aluminium som jag inte vill använda till bär. Dessa saftmajor i aluminium som få vill använda nu för tiden går att få för några tior på loppis.

  Det mesta har du förmodligen redan i hushållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saftmaja står på min lista :-)

   Radera
  2. Jag tycker inte de är något vidare till saft den blir lite blaskig och fadd i smaken i jämförelse med vanlig kokning av saft men till vaxrening i liten skala är de mycket bra. De blir dock väldigt kladdiga så har man börjat med vaxrening i dem så blir det nog det de får användas till.

   Har du bin?

   Den lilla saft vi gör tillverkar vi genom traditionell saftkokning annars tycker jag det bästa för att bevara bär och frukt är frysning till juicning under vintern eller torkning för att ha i gröten, muslin, bakningen eller matlagningen. Även sylt, marmelad, chutneys, gele osv är gott att ha lite grann men i mängd är det enklare och hälsosammare med torkning och frysning.

   Ytterligare ett alternativ är ju mustning med pastörisering.

   Blir en del vin också men det är ett annat kapitel.

   Radera
  3. Får väl tillägga att jag inte tycker det är så dumt med lite saft som törstsläckare och "sportdryck" när det är lite fysiskt hårdare arbetsdagar här hemma. Fläder, hallon och svarta vinbär är favoriter. :-)

   Radera
 6. Get a room you two! Nog med det myspysiga saftsnacket, tillbaka till lite hederlig ångest.
  Har tidigare funderat på sambandet mellan det du skriver och det faktum att flera kompisar behöver IVF-hjälp för att bli gravida. Om man vill hälla i sig ytterligare svärta på området så kan jag varmt rekommendera "Underkastelsen" av Stefan Jarl:
  http://www.youtube.com/watch?v=zTMRi0ElqTk
  Fast det är klart. Efter att ha läst Timbros debattsvar i SvD så förutsätter jag att marknaden löser detta med fertiliteten och missbildningarna, det känns skönt. Jag som var så orolig.
  Hälsningar,
  Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där fick du in saft, sex, IVF, Timbro och marknaden i ett och samma inlägg. :-D

   Radera
  2. Det är inte nyttigt med frustration och eller ångest om man inte ger utlopp för den. :-)
   Färskpressad morots och rödbetsjuice med apelsin eller äpple och färsk ingefära och lite gurkmeja t.ex

   Ja inte har staterna löst så mycket. Snarare tvärtom. Desto mer av det desto värre har det väl blivit.

   Nu vet inte jag något om åldern på dina vänner men vad jag däremot vet är att det är mycket vanligt i storstäderna med detta hjälpbehov och orsaken är oftast åldern. Människan är inte skapt för att föda första barnet efter 30 och ännu mindre efter 35.

   Om man sen tror att dessa känsliga system inte påverkas av p-piller eller andra hormon preparat i tidig ålder innan systemen ens fått ställa in sig så får man nog ta den ryska rouletten det innebär.

   Fast det är väl inget skolsyster nämner eftersom det inte finns tillräckligt med forskning eller liknande.

   I övrigt är det nog rätt bra om man lär sig lite om hur imunförsvaret stärks, näring och hur man rensar ut kroppen.

   Radera
  3. Hur är forskningsläget med "rensa kroppen"? Det finns en massa fejk som säljs som kroppsrensande.

   Radera
  4. Jag är inte så hemma på vad som säljs utan försöker bilda mig en uppfattning om framförallt olika örter och deras verkan. sen odlar och samlar jag själv. Finns en hel del västerländsk forskning på området. Själv ser jag gärna kemiska förklaringar på varför något skulle vara bra men jag tittar även på den empiriska Ayurvedan som utvecklats under 5000 år.

   En av de mer kända är algers förmåga att rensa ut bl.a tungmetaller.

   Gör en sökning på de saker jag skrev ovan. Morotsjuice, rödbetsjuice, ingefära, gurkmeja.

   En örtteblandning som är vanlig och enkel att samla själv är maskros(blad), nässlor och björklöv.

   Om du är seriöst intresserad i ämnet så finns det en relativt nyutgiven bok på svenska i ämnet. Jag uppskattar den mycket.
   Den tar dels upp den västerländska vetenskapens analyser och tolkningar men även den ayurvediska. Den är mycket systematisk i sin uppbyggnad. Ingen inspirationsbok med flashiga bilder utan mycket text.

   Örtapoteket av Janne hallqvist

   Det är viktigt att vara medveten om att många medicinska örter inte skall drickas för ofta och för mycket. Mycket av de mediciner vi använder utvinns eller har utvunnits ur växter innan vi lärde oss framställa dem syntetiskt. En bra grundregel är max tre koppar om dagen i tre veckor. Inte mer.
   Gäller även den till synes oförargliga maskros, björklöv nässelblandningen ovan.

   Radera
 7. Ja jag vill också veta vad som menas med "rensa kroppen". Pratar vi om fasta, lavemang, piller...??

  SvaraRadera
 8. Om det inte blev saftdiskusioner så landade det i "rensa kroppen", jag ger mig =)
  Lägger ned komenterandet för idag och ser med spänning fram emot nästa inlägg istället.
  PS. Färskpressad morots och rödbetsjuice med apelsin, färsk ingefära och gurkmeja. Patrik, du har många oanade strängar på din lyra. DS.
  //Fredrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)
   Andemeningen var att inte sätta sig på arslet och tycka att det inte är någon idé utan att försöka ta tag i saker och ting utifrån de förutsättningar man har. Självtillit, framtidshopp och livsglädje. Förmodligen gör man störst nytta i det lilla bland nära och kära.

   Ett av de absolut bästa sätten att göra sig själv till ett offer och skapa hjälplöshet är att börja med att flytta makten över situationen från sig själv till någon/något annat genom att skylla på detta. Då kan du inget göra eftersom det då hänger på detta något.

   Bär det på dina axlar för då har du åtminstone makten kvar att försöka hantera situationen. Ibland orkar man inte utan får ta till detta försvar men det har ett högt pris. Tycker åtminstone jag.

   Om oron blir för stor finns det bra lugnande örter också. :-)
   Kamomill är en klassiker. Bra till mycket annat också.
   Ha en trevlig kväll.

   Radera
  2. Ingen fara. Blir glad av att se dig använda ord som självtillit, framtidshopp och livsglädje. Det betyder, i alla fall om man ser på förändrings U:et (Förnekelse, Ilska, Förhandling, Depression och Acceptans), att man sannolikt har nått det sista steget, acceptans.
   Själv skulle jag klassa mig som pendlande mellan Förhandling och Depression, vilket innebär att ditt och mitt sätt att se på saker ibland kommer att krocka och då syftar jag inte på t.ex privat/stat etc.
   Jag hoppas att jag någon gång kommer att landa i Acceptans, även om vägen dit idag känns lång.
   Under tiden kommer jag att fundera vidare, men utan att prova min frus kamomillté igen, oavsett vad du säger :-)
   Hörs,
   Fredrik.

   Radera
 9. Finns det verkligen forskning och statistik som visar att det är lättare att bli gravid med x:ante barnet efter 30 än första?

  För om jag minns rätt från vad jag läst så är det fler som får barn före tjugo idag och färre efter fyrtio än vid förra sekelskiftet. (och riskerna för åldersrelaterade problem med barnet är likvärdiga för dessa grupper)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så inne på just dessa grejerna nu men jag kan dela med mig ifrån djurens värld vilket ofta men inte alltid stämmer bra överens med oss också.

   Hundar, kaniner och hästar med fler som inte får ungar i relativt unga år blir desto svårare att få dräktiga i senare år.

   När du säger att det är fler som får barn före tjugo års ålder så måste du mena till antalet inte relativt. Befolkningen var betydligt mindre vid förra sekelskiftet än nu som bekant.

   Radera
 10. Min fråga var om det verkligen är svårare att bli gravid första gången än umpte gången

  Jag kommer tyvärr inte ihåg detaljerna kring ålder vid barnafödande vid förra sekelskiftet. Men av tradition räknar man tre generationer per sekel dvs trettioårsålder ungefär.

  SvaraRadera
 11. Vår livslängd ökar hela tiden. Vi har troligen aldrig sen vi upptäckte elden haft sån matsäkerhet, katastrofsäkerhet och ren miljö som idag. Vissa konserveringsmedel, kylkedjor mm är otroligt bra saker. "Naturligt" är INTE samma sak som hälsosamt.

  Eldar är otäcka saker. Ville vi förbättra partikelmiljön i städer i Sverige så är kanske enskilt viktigaste åtgärden att förbjuda mys-eldande i kamin. Stearinljus är förresten oerhört partikel-alstrande - men det kommer ju från olja så det ger dig säkert vatten på din kvarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv finner jag det rimligt att vi både har extremt säker mat när det gäller matförgiftning och bristsjukdomar och hormonpåverkan som sjukdomar och problem.

   Radera
  2. Jag är osäker på hur du tänkt att den meningen ska parsas (syftningar). Om man äter varierat och undviker att bli fet, samtidigt som man inte röker, så har man ju betydligt bättre hälsa, längd, IQ, livslängd etc jämfört med förr i världen. Hade vi problem med hormonpåverkan så skulle vi väl veta det - det vore ju isåfall en av de större fokusområdena för politiker, sjukvård, kvällstidningar och hälsokost-nasare, bland andra. Problembilden går inte ihop med data. Känns som FUD.

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)