måndag 31 december 2012

Gott nytt 2030!


"Kanske var det värt det - att vara fattig en lång tid för att få vare rik en så kort tid?" John Kenneth Galbraith, "Den stora börskraschen"Mitt i planerandet av de överdådiga nyårsmenyerna och bland återblickarna av året som gått smyger sig en irriterande debattartikel in på DN Debatt. Två forskare varnar för Sveriges bristande livsmedelsförsörjning. Inte idag - men imorgon.

Idag har Sverige en självförsörjningsgrad för livsmedel på runt 50%. Men vi gör oss i rask takt av med både jordbruksmark (bygger bostäder på Skånes och Östergötlands  finaste åkrar) och bönder   ( enligt LRF har vi inga kvar år 2050)

Utvecklingen går alltså åt helt fel håll. En nationell strategi är helt klart nödvändig. Den kommer säkert utformas någon gång i framtiden när vi redan har problemen i knät. Och än så länge är vi ju mätta.

Men mänskligheten är alltid bara en skörd bort från svält. Det gäller både dig och mig och mina barn och dina barn. Vi borde alltså rusta ungarna för ett framtida liv som småbönder. Så att de kan stoppa den där potatisbiten i munnen på oss när vi är gamla. Så att de kan mätta sig själva.

Vem ska annars göra det?


14 kommentarer:

 1. Det är bra att du tar upp detta ämne, synd att forskarna ignorerade det absolut akutaste problemet inom jordbruk globalt, vilket är, problemet med jorderosion.
  Att det kommer att vara en brist på bönder är faktiskt ett globalt problem, mest akut i väst

  Men det där med en nationell strategi, som de skriver om, är inte det just det vi har haft det senaste halvseklet, har den fungerat bra?
  Varför stanna vid en nationellt strategi när vi kan ha en europeisk?
  Det sista stycket var ironisk.
  Nu när vi håller på att nå tillväxtens gräns, måste väl tillväxten av byråkrati vara det absolut första vi måste stoppa?
  Dessutom borde du kolla vad artikelförfattarnas egentliga agenda är, en snabb googling av Lisa Sennerby Forsse gav det här hejdagmo.se/2010/08/16/moderaterna-ska-fralsa-varlden-med-gmo-grodor/

  SvaraRadera
 2. Ett förtydligande!
  Problemen de pekar på stämmer, där är jag i stort överrens med dom.
  Men deras lösningar verkar vara mer av det som har satt oss i den situation som vi är i nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i. Jag tror tyvärr inte att vi ens får en nationell strategi inom överskådlig framtid. Tanken på att vi själva ska behöva slita ihop till maten, på ett mer praktiskt sätt, väcker nog så mycket ångest att ingen har lust att ta i frågan. Såtillvida vi inte drabbas av akut livsmedelsbrist på något område rätt snart.

   Hur ska vi, med den befolkning vi har idag, med den kunskapsnivå vi har idag , kunna hjälpa till att hålla resten av världen vid liv? Lägg sedan till brist på fossila bränslen till det, tja, då inser man snart att det handlar om att själv kavla upp ärmarna och hugga i. Usch. (obs, ironi)

   Radera
  2. Det där med en nationell strategi kan vi nog glömma, eftersom det är just nationella strategier som har satt oss i denna situationen. Det började med ett löfte om billig och säker mat...
   Om du tycker det är jobbigt att odla ;) tänk då på att det främst är din trygghet du odlar.
   Synd att du har en så negativ syn på framtiden globalt, det finns hopp, bara vi slutar med att tänka "någon annan fixar"
   En bra kunskapskälla är: tradgardenjorden.blogspot.se

   Permakultur är en bra början för att ta ett mer personligt ansvar. Det finns en i dina trakter som heter Maria Svennbeck www.holisticgardening.se

   Ett gott nytt år till dig också

   Radera
  3. Roligt att du nämner just Maria, jag gick en av hennes kurser i våras. Hoppas kunna gå en längre nästa sommar :-)

   Radera
 3. Gott nytt 2030!

  Innan dess kan något hända så att vi får akuta problem en "kortare" tid. Från några dagar utan el och fungerande kassor i affärerna till några år med obetydlig utlandshandel. All relevant kunskap och förberedelser på olika håll hjälper då till för att minska störningen. Tror risken för att alla ska behöva bli småbrukare är ytterst låg. Behovet av tex sjukvård, vatten, utbildning och underhållning finns alltid även strax efter en katastrof.

  Men att ha erfarenhet av att odla lite potatis är en bra reserv, men själv avser jag lägga mer möda på tomater och det blir en del oätliga växter också - än. Ska se till att barnbarnet lär sig lite för överlevnad också.

  Den mest troliga utvecklingen närmast är stigande temperatur, mer regn och ekonomiska störningar. Men också små autonoma robotar för annat än gräsklippning, nya bättre medicinska metoder och givetvis betydligt mer avancerade datorer ofta mer eller mindre dolda i andra prylar. Inom få år börjar landtransporter i låg hastighet utan mänsklig förare annat än som backup och strax efter det behövs inte backupen och då försvinner raskt större delen av efterfrågan på dagens typ av bilar. Ekonomi och säkerhet överglänser behovet av personligt ägande. Gatorna blir snabbt friare från parkerade bilar eller bilar som letar parkering. Ersättarna går mest på el. Endast vid de sällsynta långfärderna kan möjligen behövas flytande bränsle.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis intervjuat en klimatexpert vid SMHI. Hon önskade sig "lagom stora översvämningar i Stockholm" för att skynda på medvetandet. Experten vid FOI önskade sig "lagom lång värmebölja, med torka". Själv vet jag inte vad man ska be om. Men jag tror att det är beteendevetarna som fattas nu. Någon borde berätta om hur psyket fungerar inför en svår och omskakande upplevelse. Att förnekelse är normalt. Folk är så rädda för att ta nästa steg.

   Radera
 4. Nånting att fundera på är även att vi redan nu förbrukar mer resurser som t ex jordbruksprodukter än vad vi producerar och/eller utvinner. Fortsätter vi, och då menar jag i första hand västvärlden, med denna överkonsumtion kommer det inte att dröja länge förrän de reserver som finns kommer att vara förbrukade.

  Sen kan man ju även fundera på den omöjliga ekvationen... En jord som ska försörja över 7 miljarder människor med både livsmedel, dricksvatten och energi.

  Tack för en bra blogg Maria! Hoppas att du har tid och motivation att fortsätta med att dela med dig av dina tankar som knyter an till de riktigt stora frågorna.

  Mvh, Michael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Kanske dags att plantera några valnötsträd, så att ungarna har lite protein om tjugo år. Omställning tar så lång tid. När vi, som helhet, väl upptäcker att det finns problem, då har vi kanske inte förutsättningarna att göra något åt dem. Vi är så smarta nu, har information upp över öronen, har fred, demokrati och välfärd. Och ändå.

   Radera
  2. Bra ska fundera på valnötsträd. Vi har ganska mycket el som inte har fossilt ursprung och det kommer underlätta omställningen för oss i Sverige. Som helhet, behöver vi inte fatta att det finns problem. Det räcker med en kritisk massa. Hur stor den kritiska massan behöver vara är svårt att säga men jag tror inte det behövs en majoritet för att ta riktig fart. Redan nu är vi några som inser att tvågradersmålet är kört. Vad som skiljer är mest vad vi anser behöver göras, när och att alla medvetna inte börjat göra något än.

   Information är bara en förutsättning. Men det finns också desinformation. Dessutom har vi som du skriver information upp över öronen. Behövs en och annan Maria som tar upp viktigare fakta än tex bästa nyårsmat och regler för skålande. Mycket information är av ringa värde även om den är korrekt. Passar på att njuta av vår fred, demokrati och välfärd så länge.

   Tror en rejäl översvämning i Stockholm är snabbare för att få till stånd mer åtgärder och fler medvetna än en enstaka svår värmebölja. Det är lättare att börja bygga dammar och stoppa strandnära (i höjdled) byggande, tex med ingen försäkring till nybygge på fel plats.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Skål för den kritiska massan, då :-)

   Radera
 5. Det är bra att bönderna försvinner, eftersom hela tankesättet att vissa människor ska odla mat åt andra är grundläggande fel. Det ger mängder av nackdelar. De som inte odlar mat själva blir helt beroende av dem som odlar och saknar därmed frihet i egentlig mening. De som inte odlar tappar dessutom grundläggande förståelse för naturen. Dessutom får de som inte odlar tid över till att göra annat, vilket nästan uteslutande inneburit att de förstört planetens ekosystem på olika sätt.

  Så bort med bönderna så fort som möjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi förfinar din ide så borde vi sluta odla mat för det stör planetens naturliga ekosystem, som det såg ut för 10.000 år sedan.

   Under större delen av vår tid som existerande art har vi levt utan att odla. När vi började odla fick det effekten att många gånger fler människor kunde leva ett säkrare liv ur matsynpunkt och några kunde specialisera sig på att göra bättre verktyg för att fälla träden inför svedjebruket. Några lärde mer om läkeväxter och fler tillfrisknade.

   Möjligen var det första vi odlade narkotiska växter som sedan användes kring lägerelden medan vi gosade med de små vargvalparna vi plockat ur lyan under deras gödning till lite matnyttigare storlek. Nej inte kan vi väl onaturligt föda upp andra djur för att bli föda till oss eller hur Bo?

   Innan vi förslavade djur använde vi stenverktyg till jakt och tex klädtillverkning. Det gjorde att vi kunde sprida oss till kalla områden där det fanns mer djur. Vi, homosapiens sapiens, levde ju ursprungligen i ett ekosystem med mer skön värme än här i Sverige. Slutsats vi måste åter till Afrika och lämna Sverige eller hur Bo?

   I Kenya för 2.340.000 år sedan fanns en verkstad där specialiserade arbetare tillverkade stenverktyg. Arbetarna var troligen för sin försörjning av mat beroende av andra. Avfallet finns fortfarande kvar och är inte helt enligt andra djurs ekologiska mönster. Ska vi längre bakåt i utveckling Bo?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. "saknar frihet i egentlig mening"? Alla människor som inte kan ta hand om sig själva, då? Ska de bara lägga sig ner och dö, om än fria?

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)