tisdag 16 april 2013

Metafysik på vårdcentralnivå


Det här fick inte min man. Han fick något annat. Till sist. 
Jag fick på avvägar höra att personalen på den närakut som min man besökt (i samband med det ödesdigra kattbettet) har läst och diskuterat min blogg. Det tycker jag är roligt. Hej, ni som är vårdpersonal!

Jag fick också höra, att anledningen till att min man inte fick antibiotika förrän vid den femte kontakten med en läkare är att Stockholms läns landsting vill få ner antibiotikaanvändningen. Det är bra. Det vill ju jag också. Min man likaså.

I landstingets strävan att få ned antibiotikaförskrivningen får de vårdenheter som skriver ut antibiotika över en nivå som landstinget har bestämt är rimlig - straffavgifter. Höga avgifter.

Just den närakut som min man hamnade på fick höga straffavgifter föregående år. Därför vill man ogärna skriva ut penicillin. Men:

 Ja, nu var det ju inte precis andra världskriget, men
           det kan kännas tungt ändå när ens man inte är hemma -
och man få ta hand om all disk själv.
"Vi blir fullkomligt nerringda av stressade människor som vill få antibiotika för varje urinvägsinfektion, bihåleinflammation och öroninflammation", sade personen jag pratade med.

Så - överförskrivning på andra områden ledde till dumsnålhet när min man kom in. Det känns som...metafysik. I vissa avseenden blir vi ju då alla delar av en och samma kropp. Amen.

7 kommentarer:

 1. När jag försöker titta på det ödesdigra kattbettet hamnar jag på en sida som säger "Ditt nuvarande konto (xxxxx@gmail.com) har inte åtkomst att visa den här sidan.
  Klicka på här om du vill logga ut och byta konto."

  SvaraRadera
 2. Jag fattar inte att folk vill ha penicillin så fort det är minsta lilla.

  Dels inbillar jag mig att det allmänkunskap att penicillin inte funkar på virus, dels inbillar jag mig att fler är fundersamma över resistensproblemet och dels inbillar jag mig att folk känner till att antibiotika ibland ställer till det med den goda bakteriefloran i kroppen.

  Å andra sidan, har man tajta ekonomiska marginaler eller en karriär att vårda kanske det är viktigare än vissa andra hänsyn. Jag är så tacksam att jag har råd att vara sjuk, att jag tar det lugnt när jag mår dåligt istället för att knapra alvedon/magnecyl och köra vidare.

  Det finns en reklam jag tycker speglar tidsandan, jag tror inte den visas på TV längre men den visade personer - t.ex. en servitris - som hade stressiga jobb och ställde frågan om man drabbades av körig mage och sura uppstötningar. Då skulle man ta av den medicinen så att man kunde köra på som vanligt....

  Min tanke är att om man blir dålig av jobbet så är det fel på jobbet och det ska inte lösas med medicin utan med förändring i arbetet. Men det är väl naivt.

  /NärJagÄrSjukÄrJagSjuk

  SvaraRadera
 3. "Så - överförskrivning på andra områden ledde till dumsnålhet när min man kom in. Det känns som...metafysik. I vissa avseenden blir vi ju då alla delar av en och samma kropp."

  :D Så sant...

  /Eschaton

  SvaraRadera
 4. Straffavgifter är bara början. Om resistansen mot antibiotika accelererar är det inte otänkbart att myndigheterna helt sonika förbjuder vårdgivarna att distribuera fler än X antal doser per dag/vecka/månad. När det är slut så är det slut, så då kommer de hålla på sitt penicillin in i det sista, det kan ju alltid komma in någon som behöver det bättre.

  Kanske inte är så dumt att lägga upp ett litet lager hemma. Givetvis bara för nödsituationer.

  SvaraRadera
 5. Dumsnålhet eller områdesprioritering? Detta kom nyss på svd. :

  "I Stockholms län är läkarna sämst på att hålla tillbaka användningen av antibiotika. Värst är det i välbeställda Sigtuna, Upplands Väsby, Lidingö, Danderyd och Täby."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Hur påverkar antibiotikaanvändningen i djurhållningen. Och andra länder? Är våra hårda krav helt förgäves när man kan köpa antibiotika receptfritt i andra länder?

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)