söndag 21 april 2013

Om källkritik och vatten

"Klimatförändringar ökar risken för att vattentäkten kan bli mikrobiellt förorenad, till exempel i samband med kraftiga eller långvariga regn kopplat till översvämning av mark och gator. Prognoser visar att vattentillgången kommer att öka på vissa ställen, medan nederbördsmängderna i de sydöstra delarna av landet kan komma att minska. Förändrat nederbördsmönster kan leda till försämrad mikrobiologisk och kemisk kvalitet, vilket kommer att ställa ytterligare krav på beredningen i vattenverken. Skyddet av råvattentäkterna blir därför ännu viktigare på sikt, och det är viktigt att den kommunala och regionala fysiska planeringen tar mycket större hänsyn till vattenfrågor."
          Svenskt Vatten, Råd och riktlinjer för dricksvattenproduktion, 2011 


Dagens Industri kör gamla nyheter
Plötsligt surrar det till i sociala medier: Nestlés ordförande Peter Brabeck Letmathe har sagt att vatten inte är en absolut rättighet, utan något som ska kunna tjänas pengar på. Dagens Industri återger citatet och folk blir upprörda. Problemet är bara att han sade det redan år 2005. Och att citatet sedan dess har snurrat runt i världens alla medier för att nu hamna i Dagens Industri och uppröra delar av svenska folket. Peter Brabeck Letmathe har vid ett flertal fått äta upp citatet, krishanterat, pudlat- och till och med börjat blogga om vatten bara på grund av det här.

Man undrar vad de fattiga i Peru tycker om uttalandet. De - och mängder av andra fattiga människor lever redan i den värld som Peter Brabeck- Letmathe önskade sig för åtta år sedan.

Vatten på flaska
Samtidigt som det gamla vattencitatet dyker upp i Dagens Industri hålls ett möte på Sergels torg:
"Jag heter Johan Elwing, jag bor vid Vättern, förmodligen Sveriges viktigaste dricksvattentäkt där nu en gruva planeras alldeles intill sjön och där man nu också fått undersökningstillstånd för att borra efter skiffergas inom ett 16 000 hektar stort område under vattnet. Till för ett år sedan trodde jag att jag bodde i en demokrati. I en demokrati är det en rättighet för människor att ta ansvar för sin närmiljö. Den rättigheten raderas av den svenska minerallagen. I en demokrati fungerar samrådsprocesser som en konkret möjlighet för människor att påverka landskapets utformning. Den konkreta möjligheten existerar inte i den svenska minerallagen. I en demokrati kan människor ha tillit till att företag som förstör miljön, lagförs och straffas. Den tilliten krossas av den svenska minerallagen. I en demokrati är den som tar någonting från det gemensamma, skyldig att betala för sig. Den skyldigheten upphävs av den svenska minerallagen.
Ingen annan lag i Sverige ger några få så stort inflytande kopplat till så lite ansvar och så få skyldigheter som den svenska minerallagen ger gruvbolagen. Den svenska minerallagen är en skamfläck på demokratin Sverige och måste grundligt göras om om den ska vara trovärdig inför det svenska folket."
           Från Aktion "Rädda Vättern"
Vatten. Du behöver det. 

40% av Sveriges dricksvattentäkter är inte skyddade via lagstiftning. I Skåne och på Gotland är det särskilt dåligt. Vi sabbar i rask takt de dricksvattentäkter vi har. Vi behöver inte bli heligt helgilskna på Nestlés ordförande. Vi kan börja med att bli jäkligt förbannade på de politiker vi har runt knuten. Både på kommunal nivå och på riksnivå. 

5 kommentarer:

  1. 5 plus för rubriken. Vattnet kommer att bli ett stort bekymmer även i Sverige. Fråga t ex boende i Östersund eller Skellefteå.

    SvaraRadera
  2. Eller Lund nu senast!

    JsN

    SvaraRadera
  3. Ja, det här med att det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till vattnet (dvs avsaknad av äganderätt) har ju funkat väldigt bra. Se på torskbestånden, exempelvis. Och de fattiga har ju jättenytta av att ingen försöker utveckla resurserna åt dem, utan att man istället låter alla med ork och hink traska iväg och hämta lite.

    Den där stackars Nestle-gubben hade väl lite koll på hur välstånd skapas, och det låter vänstern honom äta upp med besked.

    SvaraRadera
  4. Och i Grekland jobbar man åt samma håll: http://www.businessweek.com/news/2013-01-24/greece-plans-to-sell-51-percent-of-thessaloniki-water-by-next-october

    SvaraRadera
  5. ...och i Spanien:http://www.nytimes.com/2008/06/03/world/europe/03dry.html?pagewanted=all&_r=0

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)