måndag 17 december 2012

Är du central eller perifer?


"- Min man är så trist, han pratar bara om varsel, eurokris och undergång nuförtiden.
  - Gud, så tråkigt, det skulle göra mig tokig."
                  avlyssnat samtal, två medelålders medelklasskvinnor på tunnelbanan


                             Svensk landsbygd. Folktomt och vackert. Soligt. Så vill vi se det. 

Idag har DN Kultur en lysande artikel av den tyska författaren Julie Zeh. Rubriken är "En timme från Berlin är krisen konstant".
"Familjen H åker sällan och handlar. Tvättmedel, tandkräm, någon gång en flaska kryddat brännvin. Cigaretter köper de svart. Allt annat gör de själva eller byter till sig i byn. Livsmedel, byggmaterial, tjänster. Det spelar ingen roll om det handlar om en trasig bil, ett tak som måste läggas om eller ett badrum som ska kaklas- man hittar alltid någon som kan fixa det."
               Julie Zeh, DN 121217 

Julie Zeh beskriver en plats bara en timmes väg från storstaden, ute på den tyska landsbygden. Det är inte Grekland, konstaterar hon. Det är hennes grannar. Artikeln får mig att börja fundera över begreppen perifer och central. Är hela eurokrisen bara en storstadskris? En medelklasskris?


                            Medelklassens dröm om landsbygden. Pittoreskt. Så vill vi ha det. 

Självklart kommer en kris sippra sig genom hela samhället. Men vissa delar av samhället är redan bättre förberedda än andra.  Jag saknar de svenska skildringarna av den här sortens landsbygd. Oftast när de syns, så handlar det om att beskriva offer. Stackare - som inte har lyckats ta sig därifrån. Vi skriver gärna om lågutbildade, helst arbetslösa människor. Skriver vi om högutbildade så är det alltid folk som pendlar därifrån. Eller som har downshiftat. Det är alltid de centralt placerade journalisterna, som jag själv, som tittar på de perifera.

Sån tur att de bästa omställningsbloggarna alla bor på landsbygden och bidrar med träffsäkra skildringar av oss sårbara, ängsliga storstadsbor.
”Hur man klarar arbetslöshet? Man ser till att jaga så mycket som möjligt, fylla frysen med vilt, arbeta så mycket svart som möjligt och vänta på bättre ­tider”
                citat ur filmen "Bröllopsfotografen" 


                            De socialrealistiska reportagens bild av landsbygden (mitt eget)
                           Gunnel i hemtjänsten på norra Öland hjälper lantbrukaren och   
                           fattigpensionären Åke. Han orkar inte ta sig ur sängen för att 
                           elräkningen är så fruktansvärt hög. Han vågar inte ens öppna kuvertet.

I fortsättningen tänker jag titta på alla artiklar som skrivs om kriser och bostadsbubblor med nya glasögon. Är det här en kris för Gunnel i hemtjänsten på norra Öland? Är det en kris för fattigpensionären Åke? Eller är det bara en kris för mig och mina grannar? Deras RUT-städerska står  just nu utanför mitt fönster. Hon röker och pratar på ryska i sin mobiltelefon.

Är du själv central eller perifer - och hur påverkar det din syn på vad en kris är?

Uppdatering: Även fortsättningen på artikelserien, om krisens Spanien, är minst lika bra. Läs!

29 kommentarer:

  1. Gissa hur mycket kris det är för kroniskt sjuka i ett samhälle där sjukdom kriminaliserats av regimen?

    Inte nog med sjukdomen, utan han/hon ska dessutom straffas med högre skatter, sämre sjukvård, dyrare mediciner osv.

    Det går bra för Sverige säger finansministern.

    Vilket Sverige då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det Sverige som enbart värdesätter BNP och statsskuldsnivå naturligtvis.

      Radera
    2. @BO
      Du syftar på staten och dess polare bankerna när de bedriver sitt pyramidspel. Möjligen också huvuddelen av de som är med i pyramidspelet.

      Radera
    3. Patrick - jag saknar verkligen dina kommentarer på bloggen. Hur gick det med din egen blogg?

      Radera
    4. @Maria

      Jag läser de flesta av dina inlägg och uppskattar dem för det mesta. Jag återkommer. Du får nog betrakta mig som en periodare. Fullt upp som morfar för tillfället. Tack för din uppskattning :-)

      När jag går in i dialog/debatt vill jag ha tid och kraft att fullfölja på ett seriöst sätt så det blir allt eller inget. Det tar rätt mycket kraft att stå upp för friheten oanonym.

      Tänk att det kan vara så hotfullt. De flesta vill vårda traditionen att med våld tvinga på sina medmänniskor sina värderingar och åsikter. Det anses som en demokratisk rättighet. Endast begränsad av att man är flest. Allt legitimerat av leken "lägga lappen i lådan" som sker vart fjärde år. Allt blir så bra bara just de själva får utöva övergreppen.

      Min blogg kommer igång i vinter.

      Radera
  2. Jag bor väll centralt även om det råkar vara på en mindre ort.

    Tack för en mycket läsvärd och bra blogg! Jag uppskattar verkligen dina inlägg om klimatpåverkan i Kalmar regionen, de har verkligen hjälpt mig visualisera magnituden på förändringen som ligger framför oss.

    SvaraRadera
  3. Kris?
    Jag hör vad ni sänder men förstår inte budskapet.
    Skulle säga att här är hyfsat perifiert; Norrbotten några mil från närmsta stad. En by, liten, glest mellan de gamla som bor kvar här.

    Här har jag lagat bilar mot materialkostnad och några takplåtar. Ett lamm har jag bytt mot ett kilo löjrom. Älgkött har man väl köpt utan kvitto och för den delen även sålt utan kvitto. Jag har hyrt ut ett garage mot ett jordlass som någon annan förmodligen betalat. Hö har handlats utan kvitto eller mot en dag på vedbacken. Jag har gett bort sådant jag inte behöver för att slippa köra till skroten och jag har uthuset fullt av sådant jag fått av andra. Utan motprestation. Snöröjning kostar 400 kr men det har också gått bra med en flaska whiskey. Frun har gett bort en hink blåbär till den som inte orkat plocka själv. Är det nybakat när man kommer på besök får man alltid en limpa med hem. En lyckad fångst abborre i mjärdena så får grannen en hink att rensa och röka. Här har dragits el, vatten, lagts golv och tak, snickrats, lagats utan SKV inblandning. Husen kostar som en ny bil. En skoda. En del arbetar, en del är arbetslösa, en del är orkeslösa, en del är pensionärer. Här finns inga offer. Kollegan tycker synd om oss lantisar med spartanska förhållanden. Hon är ensamstående med 1,5 mille i lån. Jag är skyldig två arbetsdagar på sågen.

    Arbetslös? Tja, drabbar ingen fattig. I värsta fall får man väl veckpendla till gruvan. 7 dagar där, 7 dagar hemma. 30000 spänn i månaden. Annars dyker det nog upp något. Folk brukar vilja ha saker gjort. Helst svart. Allt går inte på RUT/ROT. Kan nog se fram mot en ökande arbetsmarknad för mig själv som kan saker och ting. Inte som ni stadsbor som inte kan byta en topplockspackning, skjuta en älg, slakta ett lamm, svetsa en plåt, byta en kran, felsöka ett elfel, lägga ett tak, laga det som inte kan lagas och inte fixas det som inte kan fixas. Skryt? Nja, snarare krass verklighet. Själv så har man väl inte så snygga kläder eller många vänner på fb eller timmar på caféer så det kan ju ni roa er med framöver om det tros ge något tillskott till skafferiet.

    Gissar att om du lämnar stan, Korpskog, och gör ett besök IRL så ser det rätt lika ut i Värmland eller i Småland också. Kanske mer vildsvin och rådjur än älg och löjrom.

    /Offer? Definieras av vem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra beskrivning av verkligheten

      /Värmlänning

      Radera
  4. Jag tänker att det finns två aspekter på centralt/perifer, den mentala och den, ska vi kallen den fysiska.
    Den mentala, där man antingen är, eller inte är, mentalt förberedd på förändring och den fysiska om man lever i det som du beskriver som centralt/perifer.
    Jag anser mig själv vara mentalt perifer men fysiskt central, dvs jag vet att förändringen kommer men kan i dagsläget drabbas hårt vid t.ex varsel.
    Målsättningen måste ju vara att vara perifer både i tanke och kropp, så att man tryggt och lugnt kan möta framtiden.
    Vad tror ni? Sellman, var är du?
    //Fredrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att tanken på framtiden är ett våra grundläggande problem och det är sprunget ur våra kulturella egenheter där vi tvingats tänka framåt för vår överlevnad.

      När man väl insett att det som anses "centralt" idag tillhör ett döende paradigm så börjar det bli dags att lära sig leva i nuet. Självklart är det nödvändigt att ordna de fysiska förutsättningarna, men eftersom det är självbevarelsedrift så tror jag inte någon missar det.

      Ungefär som Anonym här ovan beskriver. Lev mer och fundera mindre. Då är det svårt att inte också samtidigt vara förberedd. Det är ungefär som med barn som lär sig tusenfalt mer av sin lek än av skolundervisning.

      Radera
    2. @BO
      Jag är beredd att gå så långt att jag vill påstå att barnen i de flesta fall lär sig trots skolan snarare än tack vare och att skolan försvårar inlärning snarare än den underlättar den.

      Det är endast det faktum att den är en del av normaliseringens slöja som gör att utbildningen fortfarande ser ut som den gör utan att ha förändrats något mer än i nyanserna.

      Radera
    3. @Anonym
      Jag är inte riktigt med i resonemanget om perifer och centralt.
      Även om jag försörjt mig både som yrkesofficer, lärare och med riskkapitalanskaffning m.m. så har det alltid varit viktigt att göra sådant som människor egentligen skall hålla på med bygga sitt hus, fiska, odla sin trädgård, sköta sina bin, samla örter och bär, hantverk osv. Alla dessa i mitt tycke sant mänskliga aktiviteter blir ännu mer om det sker tillsammans med andra i en gemenskap. Jag upplever det andra på det sätt det sker snarare som en pseudovärld och något som egentligen inte har med livet att göra även om det är så de flesta faktiskt lever idag.

      Utifrån mitt resonemang så blir pseudovärlden inte speciellt central.

      Att leva centralt måste väl ändå vara att leva centralt i livet snarare än centralt i city.

      Jag tror inte människan egentligen är någon specialist utan det är en kostnad, ett pris och en förutsättning för den typ av materiellt välstånd som vi uppnått idag. Arbetsdelning och specialisering leder till ökad produktivitet, frågan är bara hur långt vi vill att denna specialisering skall gå.

      Har man det minsta intresse av odling, förädling, hantverk osv så tror jag att det åtminstone är en bra fritidssysselsättning att utveckla och bedriva sådana aktiviteter.

      Radera
    4. Sellman, angående skolan så skulle jag vilja försvara den en aning. Den sköter sitt jobb utmärkt. Vi har bara en verklighetsfrämmande bild av vad dess jobb verkligen är.

      Radera
    5. @BO
      Jag har mer än 10 års erfarenhet av att arbeta i skolan på i princip alla nivåer utom universitet men mest på högstadiet även som arbetslagsledare och i ledningsgrupp så jag vet inte om min bild av dess jobb är så verklighetsfrämmande.

      På vilket sätt menar du att det befrämjar lärande att under hot om polishämtning(och eventuellt kidnappning) stänga in 7 åringar i ett rum och prata om världen utanför, samtidigt som de skall sitta still på en stol och helst inte störa så mycket. Jag menar nog att vår föreställning om detta med utbildning är ett stort hinder för lärande.

      Betänker man att en klass på 20 elever under grundskoletiden i genomsnitt kostar 200 000/mån som eleverna är i skolan och ser resultatet så är det ett oerhört resursslöseri. Snacka om att mala sönder resurser i ett dåligt system. Den som föreslår att skolan skall ha ännu mer resurser inser nog inte var problemen ligger.

      Jag skulle nog se att vi fick bort detta med skolplikten och de underliggande hoten om kidnappning och stora böter och istället fick en utbildningsplikt. Föräldrarna är skyldiga att se till att barnen får tillräcklig utbildning. Då skulle vi få en enorm mångfald av olika utbildningsmetoder och en individanpassning värd namnet men efter över 60 års misskreditering av föräldrar och framhållande av experter så blir det nog svårt att få till en ändring.

      Radera
    6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    7. Skolans verkliga uppgift är:

      1. Förvara barnen någonstans medan föräldrarna ökar statens BNP
      2. Hålla nere arbetslöshetssiffrorna (alla kanske borde doktorera rent av?)
      3. Omforma barnen till kugghjul

      Punkt 3 uppnås genom att bl.a. lära barnen att
      - lyssna på auktoriteter
      - viss kunskap är mer värd än annan
      - barnet själv inte kan avgöra vilken kunskap som är viktig
      - tänka linjärt (alltså inte följa hjärnans instinktiva vilja att snabbt hoppa mellan flera ämnesområden)
      - det är bättre att vara tyst än att riskera att göra bort sig
      - livet inte är tänkt att vara roligt

      och en rad andra saker som barnet måste kunna för att fungera som ett kugghjul.

      Skolan sköter sina uppgifter ypperligt. Kom inte och peta i ett fungerande koncept.

      Radera
    8. @BO
      Ok då förstår jag hur du menar. Tyvärr har du rätt. Läste organisationsteori för många år sedan och gjorde en liten uppgift där jag skulle visa om det var så att Taylors(löpande bandets fader) och Webers ("byråkratins" fader)"omoderna" och stelbenta idéer lever kvar någonstans i vårt "moderna" samhälle. Jag visade att grundskolans högstadium uppfyller Taylors alla idéer om en riktigt effektiv organisation. Jag fick full poäng på uppgiften.

      Då vet ni det. Högstadiet är organiserat efter de regler som Henry Ford organiserade de första löpande banden på 30-talet. Fast egentligen tror jag formen kommer mer ifrån Preussens övermilitariserade utbildningsstrukturer från tidigt 1800-tal.

      Radera
    9. @BO
      Kul att stöta på någon mer som har lagt ner detta med att linda in orden och vara så accepterande och förstående för alla strukturer även om vi säkert står en bit ifrån varandra i en del frågor:-)

      Det behövs radikala röster nu och även om det bara är i kommentarsfälten på bloggar så är det alltid något.

      Politiken kommer att radikaliseras efterhand och jag är nog en smula orolig för att det kommer att vara rösterna som skriker efter "starke man" som kommer att få som de vill. Det brukar bli så i minsta arbetsgrupp om det kör ihop sig lite mer. Någon som kommer och slår näven i bordet och talar om hur det skall vara. Tyvärr!

      Radera
    10. Inlägg om skolan och en för övrigt mycket bra blogg
      http://ordningochanarki.blogspot.se/2012/12/skola-utbildning.html

      Radera
    11. Det finns många bra böcker om skolan, dess uppgift är universell så man behöver inte begränsa sig till svensk litteratur. The Unschooling Unmanual är väldigt positiv och lättillgänglig med ett konkret och konstruktivt perspektiv.

      På grund av Sveriges hårdnande skolplikt (inte ens hemskolning är lagligt längre) bör man som förälder seriöst överväga att gå i exil en period.

      Radera
    12. @BO
      Folk i allmänhet ser inte detta. Det finns en hel del folk som går i exil pga av statens repression. De som vill utbilda sina barn själv flyr till Åland för att inte få hundratusentals kronor i böter/termin eller i värsta fall att myndigheterna kidnappar barnen om man inte ger sig.

      Som andra land i Europa har våra sk liberaler infört förbud mot hemskolning. Det andra landet är Tyskland och det beror på att de har kvar lagstiftningen sedan en känd rikskansler införde den 1938.

      Sverige är fortfarande ett land där huvuddelen av befolkningen är så indoktrinerade och hjärntvättade att de upplever staten som vi/folket. Det är vi ganska ensamma om i världen i den omfattning som vi har här.

      Hur lyckades de bygga in det i den svenska självbilden? Mycket raffinerat.

      "Sverige landet som satsar på mångfald". Finns det ett mer patetiskt uttryck. Sverige är landet som satsar på enfald och likriktning under parollen jämlikhet. Går det att missbruka det ordet mer?

      Radera
    13. Sverige är möjligtvis extremt men jag skulle säga att samma fenomen finns i hela västvärlden.

      För att återknyta till blogginlägget så är centralmakternas dagar snart räknade för den här gången. De har gjort sig beroende av en komplexitetsnivå som är fruktansvärt energikrävande och den billiga energin är redan slut. De tillhör därmed ett döende paradigm.

      Tyvärr kommer pendeln att svänga ytterligare åt deras håll eftersom bristen på billig energi samtidigt också slår sönder människors framtidsvanföreställningar och ökar den bruna politikens attraktionskraft.

      Jag tror att det är meningslöst att kämpa emot denna utveckling, i alla fall politiskt. Det enda upplysning kan åstadkomma är att ge enskilda indivder möjligheter att förbereda sig. Vilket i och för sig inte är så illa.

      Radera
    14. @BO
      Jag har rätt så stor tilltro till idéernas kraft men förändringarna är lättare att se efteråt i ett historiskt perspektiv.

      Det tråkiga med staternas hjärngrepp och gigantiska rån av befolkningen är att det försvårar förberedelser och ändring av inriktning även i det lilla.

      När du försörjer din familj skall du även försörja tillväxtverket, genusprofessorer och en mängd andra som du kan räkna i många hundratusental. Därtill kommer de miljoner som inte kan försörja sig själva bl.a pga detta.

      Radera
    15. Jag har tyvärr ingen tro till idéernas kraft. Människan överskattar sin förmåga att styra utvecklingen. Hur världen ser ut idag är inte resultatet av någon medveten riktning som vi haft utan en självfödande spiral. Det mest destruktiva beteendet vinner, tills det till slut vinner över sig själv.

      Du ska inte bara försörja din familj och den svenska staten, du ska även skydda dig och dina kära mot potentiella reaktorhaverier eller valfri brun stat som suktar efter våra naturresurser. Bortsett från de mest naiva staterna så sker en världsomspännande upprustning - en ryggmärgsreflex i det imperialistiska tänkandet.

      "The parable of the tribes" har världen i sitt grepp fortfarande idag även om vi så gott det går försöker lura oss själva att vi lever i en upplyst och rationell tid. Barbarismen har tvärtom aldrig varit mer omfattande.

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Att det ska vara så svårt att trycka på rätt svara-länk. :)

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)