tisdag 11 december 2012

Ett vrål från avgrunden                                               "Rädda klimatet - offra inte våra barn"

                                                        http://foraldravralet.se/


                                                 Bild lånad från Föräldravrålets hemsida

För ganska exakt ett år sedan fick jag e-post från en vän. Hon skrev så här:
"Jag har sådan fruktansvärd klimatångest och begriper inte varför inte alla har det. Varför inte alla agerar, reagerar, protesterar. Senast 2015 måste utsläppen börja minska, om detta är alla ganska överens. Om vi vill klara tvågradersmålet. Som det ser ut nu klarar vi inte tvågradersmålet.  Som det ser ut nu går vi mot en ökning på 4-6 grader under detta århundrade. Det innebär att mer ca 95% av allt liv på jorden dör. På riktigt. När våra barn är gamla och våra barnbarn unga. Vid 3-4 graders ökning går det förmodligen inte att vända tåget även om vi vill. Förstår folk detta? Varför har inte alla dödsångest? Jag begriper inte riktigt det."
Som ni ser så var min vän tidigt informerad om det som Världsbanken för någon månad sedan lät alla andra förstå. Min väns fråga slog mig rakt i magen den där dagen i december. Julhandeln blomstrade, alla tindrade och jag gick där och tänkte på död och svält och krig.

Hade jag gått här och väntat på att politikerna skulle fixa klimatfrågan åt oss - och så hade de inte gjort det? Först fick jag samma otäcka, förlamande ångest som hon beskrev.

Idag har jag har inte ångest längre. Det här blev ingången till mitt personliga omställningsarbete. Jag är inte trött och förlamad - jag är oroad och arg. Och jag har hittat andra oroliga och arga föräldrar - i "föräldravrålet". Du kanske också är en sådan? Eller så har du andra ungar i din omgivning som du verkligen gillar och vill vråla för.

Det skadar ingen att vi låter svenska politiker förstå att vi inte är nöjda med deras arbete. Att vi bara väntar på deras omställning.

22 kommentarer:


 1. Alla, från den enskilda individen till samhällets företrädare som talar om att rädda klimatet måste vara konsekventa och till 100 % sluta att använda Olja, Kol och Fossilgas i alla former, och övergå till att använda Vattenkraft, Kärnkraft, Vindkraft, Bioenergi, Solenergi och Geotermisk energi för att bli trovärdiga. Och muskelkraft!
  Det måste ske inom ett decennium.

  Synisk kommentar. Visst, Verkligheten är synisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det. Den insikten kommer långsamt, ack, så långsamt drabba folk, Inte konstigt att ingen orkar bry sig nu, två veckor före jul. Allt det där du pratar om låter ju - hemskt jobbigt :-) *också rätt cynisk*

   Radera
  2. Tur att jag har ett decennium på mig :-)

   Radera
  3. Oj, ett decennium? Låter så.. så.. klimatmöteslogiskt. "Inte nu, vi tar det...sen"

   Radera
 2. Tänkte tipsa om ett tidigare upprop som också är värt att stödja. Samma idé men gäller även icke-föräldrar: http://www.radikaliseraklimatpolitiken.nu/

  SvaraRadera
 3. Radikaliseraklimatpolitiken.nu har hittills 12.000 underskrifter.

  SvaraRadera
 4. Barnen är ju bara ännu en generation människor. Har svårt att se varför barnen skulle vara viktigare än något annat.

  De som ylar mest om sina barn har nog bara svårt att hantera att deras eget DNA inte kommer att fortsätta kopiera sig för evigt.

  Skänk en tanke åt tredje världen om det nu är av altruistiska skäl ni har "klimatångest".

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...fast... tror du inte att just egna barn kan vara en vettig ingång till engagemang i frågan -för nya människor?

   Radera
  2. Jag tror också barnen är nyckeln till insikt och verklig förändring. Visst är det tufft redan i dag i tredje världen men det är svårare att ha en personlig relation till deras problem. Tråkigt men det det är nog förklaringen till att vi kunnat ha en grym kolonisering och det reflekteras tydligt i mediabevakningen också...

   Barnen och framför allt sina egna barn är tvärtom de människor man bryr sig mest om. Det sitter ju i generna som i princip varit desamma sen stenåldern. Omöjligt att ändra på på kort sikt.

   Det finns många föräldrar som offrar sig för barnen - på olika sätt. Men ofta handlar det om att ge barnen bättre möjligheter än man själv har haft. Dom flesta föräldrar gör det och vill göra det.

   Detta står i en stor kontrast till den värld vi skapar med klimatförändringarna. Det kommer verkligen inte vara "bättre möjligheter"!

   Den insikten och framför allt den SKULDEN som man känner tror jag kommer ligga tungt på vår tids föräldrar.

   Att inse att vår generation tillsammans med tidigare generationer i väst i princip skickar våra barn till ett liv i tredje världen är nästan ofattbart!

   Och nej, vi kommer inte få det bättre i Sverige med klimatförändringarna!

   Radera
 5. Prioriterar barn och barnbarns överlevnad. Känner inga problem med det. Om andra har andra prioriteringar så får jag leva med det. Vill ta upp möjligheterna med stegvis förändring av samhället och det egna beteendet. Svårt med allt genast.

  Börjat med att tänka lite mer framåt. Nu är svårt.

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
 6. Det jag har gjort mest åt detta är att propagera för kärnkraft och även andra lösningar och metoder att hitta lösningar. Nu röjer jag även och planterar skog, det känns bra även om det inte räddar klimatet.

  SvaraRadera
 7. Det finns trots allt en del man kan göra, även som enskild individ;äta mindre kött,skippa onödiga flygresor och framför allt minska på konsumtionen m.m Detta känner de flesta till och ett sådant handlande påverkar på sikt även människor i ens omgivning. En annan nog så viktig sak är väl också hur man tar ställning politiskt.Jag frågar mig ofta varför inte ett parti som är tydligt i sina ställningstagande i t.ex miljöfrågor,fördelningspolitik,vinster i välfärden&skattepolitik får ett större stöd vid opinionsundersökningar och riksdagsval. Det skadar ju inte att ge politikerna en tydlig fingervisning om vilka frågor som vi prioriterar. Tänk vilket rabalder det blev när SD närmade sig 10%-gränsen.På bara ett par veckor kunde man plötsligt tala öppet om den misslyckade intregationspolitiken. Kunde man "motivera" politiker att på allvar ta tag i kontroversiella miljöfrågor,så vore ju mycket vunnet,men de måste ju känna att de har folkets stöd.Att kritisera tillväxt är idag lika med politiskt självmord.

  SvaraRadera
 8. http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/vi-maste-andra-pa-vart-satt-att-leva

  SvaraRadera
 9. Jag vet att jag tjatar men eftersom de flesta här känner till peak oil så bör vi ta med den livlina peak oil utgör i debatten om 4-6 graders höjning.

  http://bodisforberedelser.blogspot.se/2012/11/peak-oil-ar-ej-med-i-ipccs.html?m=1

  Jag hoppas innerligt att Globala energisystem har rätt för att vi människor kommer ändra på oss innan det är för sent tror jag inte ett ögonblick på det finns allt för många idioter för det.

  SvaraRadera
 10. Pella utförde ett storartat jobb med Framtidsveckan på Värmdö för några månader sedan och förmedlade positiva tankar om omställning när jag växlade några ord med henne.

  Fick också där möjlighet att på en kort konferens få en mycket seriös bild av herr Cornucopia?, som jag tycker är allt för fixerad vid guld och silver i sin blogg, men oftast skriver underhållande och lärorikt i övrigt.

  En snabb erfarenhet av att köra elbil var också tack vare Pellas framtidsvecka.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. Bara i Kina säljs ca 2-15 miljoner nya bilar varje år. I Sverige har vi drygt 4 miljoner bilar. Nog för att det skrotas några bilar i Kina men våra avgaser är bokstavligt talat en fis i rymden. Vi borde focusera på att ställa om till en peakoilvärld ur rent ekonomiskt och egoistiskt perspektiv - allt annat är naivitet och att inte bry sig om våra barn.
  Vi kommer inte att kunna hindra ökningen av mänskliga utsläpp, men om vi medan det fortfarande finns resuser investerar i vad som kommer sedan så har vi ett relativt bättre läge än om vi lägger våra resurser på meningslösa åtgärder sprungna ur kanske okunskap men lika mycket ur politiskt korrekt tänkande och naivitet.

  SvaraRadera
 12. Den här civilisationen kommer till varje pris att köra slut på planeten, det tror jag alla har förstått vid det här laget.

  Naturen kommer sätta gränsen någon gång och då kommer kollapsen, det kommer dock att vara för sent. Det ÄR redan för sent.

  Det enda som skulle kunna förändra detta scenario är att s.k. eko-terrorism helt sonika slår ut den industriella logistiken gång på gång tills dödsmaskinen till slut stannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi kommer få ser mer av det också. Och staten kommer bli mer repressiv. Så länge som staten förmår hålla sig samman.

   Radera
 13. Fantastiskt snabb är Cornucopia? idag. 8 minuter efter att jag klagat på guld och silverartiklar publicerar han en intressant artikel om hur stort behovet av silver blivit för solceller. 10% av utbudet av silver 2015 beräknas behövas till fångstnätet på solcellerna.

  Bilbehovet i antal bilar per invånare faller i den utvecklad delen av världen redan nu. Unga har inte samma behov längre. När helt autonoma bilar kommer i lite större skala, dvs gissningsvis inom 10 år, blir bilägandet än mer ointressant. Taxiresor blir då inom elbilsavstånd snabbt billigare än egna privatbilsresor med fossilt bränsle. Satsningar på allt som gör bilar allt mer autonoma ökar. 95% av alla bilresor är under 35 km och det är denna huvudsakliga biltransport som enkelt tas över. Viktigaste argumentet kommer vara säkerheten för passageraren.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Eftersom ni verkligen bryr er om våra barn, vår miljö och vårt klimat så borde ni kräva ett omedelbart förbud för vedeldning och pelletseldning i våra villakvarter och berätta för alla hur skadlig denna eldning är!
  Läs fakta här:

  Lungspecialister och läkare om den dödliga vedröken:
  http://www.youtube.com/watch?v=jaxSgglRpLY

  Sanningen om den skadliga, giftiga och cancerframkallande vedröken som är 12 gånger mer cancerframkallande än cigarettrök!!!
  http://www.thedeadlywoodsmoke.blog.com/

  http://www.ipetitions.com/petition/friskluft/

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)