lördag 8 december 2012

Projektet "Sverige"

  "Program för samverkan stockholmsregionen” är ett banbrytande krishanteringsprojekt som uppmärksammas på nationell nivå. Projektet innehåller utmanande arbetsuppgifter och erbjuder goda möjligheter till personlig kompetensutveckling och nya nätverk. "
                            Platsannons  från Stockholms Läns Landsting avseende projektledare

                Krigsambulans, bild från en tid när beredskap var ett högprioriterat område

Så länge vi hade telefonkataloger i varje hem fungerade krisberedskapen. Det är naturligtvis en helt vansinnig tolkning, men ett sätt att försöka beskriva en tid vi sedan minst tjugo år lämnat bakom oss. Då fanns det värnpliktiga, hemvärn, lottor och bandvagnar. Att ständigt vara förberedd på krig ledde till att landet också var hyfsat förberett på kris.  Staten ägde resurserna - som tåg, tele- och elverk och kunde därmed hyfsat lätt styra över dem. Those were the days.

Idag ska länsstyrelser, kommuner och landsting bygga upp något nytt. Det är en vettig tanke som ligger bakom - att de som har ansvar för verksamheten till vardags också ska ansvara för den vid en kris. Det var ju lite övermaga att peka uppifrån och ned, med hela handen. Men den här nya modellen - den vill inte aktörerna inte betala för. Därför vill man ha projektfinansiering, två eller treårsprojekt med nyanställt folk som under projekttiden på sin höjd hinner orientera sig runt hur dagens system ser ut. Man hinner bygga nätverk, kanske börja samordna sig.

Sen är det slut. Hoppla! Projektledaren måste söka nytt jobb - kanske hos en annan länsstyrelse - eller hos någon annan aktör som för tillfället har pengar till - ett projekt. Man hinner för sjutton inte ens bli klar över vilka resurser som finns innan man avvecklar sig själv.
"Målet för projektet ”Program för samverkan stockholmsregionen” är att ta fram gemensamma modeller för koordinerad krishantering i stockholmsregionen. Länsstyrelsen och Stockholms stad är projektägare och SLL ingår som en viktig aktör i huvudprogrammet och samtliga delprojekt. Projektet löper under 2 år, på heltid, visstidsanställning"
                  mer från samma platsannons 

Sök inte sådana jobb, hur sugen på utmaningar du än är. Du kommer bara få ont i magen.

6 kommentarer:

  1. Those were the days..
    Well, those days are probably gone forever..

    /Zappa-nostalgiker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart dom är :-) Jag är ingen (sd)-nostalgiker som vill ha tillbaka femtiotalet. Men jag skulle gärna se att framtidens utmaningar möttes med lite större respekt och vett.

      Radera
  2. Det var någon som sa att man måste stå på stupets kant och titta ned i avgrunden innan man gör något. Det kanske skulle behövas en rejäl kris i vårt närområde för att vi skall komma upp på banan igen. Kanske en väpnad konflikt Lettland/Ryssland? Isstorm över Stockholm? Tror tyvärr att ett större antal människor behöver råka riktigt illa ut innan man lägger om rodret.
    //Fredrik.

    SvaraRadera
  3. Boktips:

    Hans Dahlberg: I Sverige under andra världskriget

    Ganska hoppingivande att se hur Sverige kunde ta sig samman när andra världskriget rasade runt knuten. Dessutom många härliga bilder som ovan.

    Mvh, Martin i Stockholm

    SvaraRadera
  4. Hej, läste även om eländet i Blackeberg. Nyckelordet är "beredskap" eller rättare sagt avsaknaden av beredskap för hur många privata aktörer inom vilket område man nu är verksam inom, har intresse av att planera och avsätta resurser till något som "aldrig" kommer att inträffa. Man måste ju tänka på aktieägarna och nästa kvartalsrapport.

    Just nu är vi alla lyckligt omedvetna men kommer nog tyvärr att bli olyckligt medvetna den dag då många av oss kommer att behöva ta del av beredskapen. En beredskap som kanske inte finns.

    Mvh, db

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är för jäkla sorgligt. Vi har ju råd - nu.

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)