torsdag 1 november 2012

Omställning

"För många var bilen enda sättet att ta sig till jobbet, men borgmästare Michael Bloomberg införde regler om att alla bilar som körde in på Manhattan måste ha minst tre passagerare."
                                                                  Dagens Industri 121101


                                                          Foto: le Flambeau Foundation Inc            

Stormen Sandys härjningar var värre än vad "man" - vanliga New Yorkbor, hade förväntat sig. Men värst är det för fattiga, som alltid. Miljontals människor tampas med följderna av klimatförändringar varje dag. Nu ser vi Haiti. Knappt. Men det här händer hela tiden. 

Fast - det är ju dom. Här regnar det kanske bara lite mer än vanligt? 
Vi har fått lite extra dåligt väder. Just nu. 

Men medvetandet om klimatförändringar, det mentala schackrandet runt när vi tror att de ska inträffa här, det håller också på hela tiden. 

Bara för att du ser människor shoppa loss som om ingenting kommer att förändras, betyder inte det att ingenting förändras. Bara för att vi ägnar all vår energi åt mediestormar i vattenglas betyder inte det att vi inte tänker på det här. Bara för att våra folkvalda (till största delen) totalt ignorerar frågor om klimat, hållbarhet, omställning och krisberedskap betyder det inte att folket inte bryr sig. 

Idag har till exempel två olika ledarskribenter på DN tänkt på klimatet. Bara en sån sak. Susanna Birgersson slår ett slag för frihandel på grund av höga matpriser, och nämner att:
"De flesta bedömare verkar överens om att de senaste årens rätt höga matpriser är det nya normalläget. Det verkar också som att extremväder blir allt vanligare till följd av klimatförändringar, vilket medför en större variation på skördarna år från år."
Jenny Jewert avslutar sin ledare om odlad mångfald med:  
"Av de två miljarder som årligen satsas på klimatforskning går en spottstyver till att anpassa åkerns växtlighet till de förväntade klimatförändringarna. Det är en våghalsig prioritering."

Bara för att människor lever som om klimatförändringar inte finns, betyder det inte att deras intellekt inte arbetar med frågan. Även på DN:s ledarredaktion.  

1 kommentar:

  1. Briljant idé från borgmästare Bloomberg !
    MItt ödmjuka förslag (till politiker som ju i övrigt älskar ekonomiska styrmedel) är att kraftigt höja trängselavgifterna, samt införa dem på fler vägar.
    På så sätt slipper vi lägga massor av miljarder på snart obsoleta trafikleder, samt skapar en rörelse bort från vårt stora "beroende" av Bilen.

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)