torsdag 22 november 2012

Fienden inom oss


"Fascismen behöver ett politiskt utrymme -  och uppstår ett sånt politiskt utrymme så säger det bara schvoop och så dyker det plötsligt upp fascism här trots att det inte har funnits tidigare"
     Henrik Arnstad  "Från stövlar till lågskor- Fascismens historia", Vetandets Värld, P1 121122

Många pratar gärna om Sverigedemokraterna idag. Särskilt alla som ogillar dem. Det ger en särskild känsla av gemenskap att ogilla Sverigedemokraterna tillsammans, för Sverigedemokraterna är så otroligt bra på att själva ogilla. De är ett politiskt parti som är lösningen på en extremt låg självkänsla. Varje gång man nuddar vid känslan av att inte duga kan man projicera den här oönskade känslan på andra grupper. 

Dom. Det är dom det är fel på. Det är inte jag som är oälskad, lat, svag, aggressiv, hatad, misslyckad. Det är dom som är det. Det funkar rätt bra för runt tio procent av svenska folket just nu att tycka så. De andra nittio procenten vet med sig att de aldrig kan bli fascister.

Men vad händer om vi går in i en ekonomisk depression?
Vad händer om vi inte har råd att köpa det vi tycker oss behöva?

Hur ser det svenska politiska landskapet ut i en situation av långvarig brist, där vi upptäcker våra kritiska beroenden och tvingas välja mellan att skydda och hjälpa vissa grupper av medborgare framför andra?

Problemet är att bara är en mycket liten del av befolkningen ens har börjat nudda vid tanken på vad ett sammanbrott kan innebära. Folk verkar tro att deras tomtgränser, pensionspoäng, vårdval och mysbelysning skyddas av någon slags naturlag.

Hur ser den naturlagen ut? Och om den inte finns - hur skyddar vi då demokratin?
" Å ena sidan menar jag att det är viktigt att se risken för att vi faktiskt inte lyckas hejda uppvärmningen, och diskutera vad som egentligen händer då. Å andra sidan tror jag helt enkelt inte på Dark Mountains alternativ. Jag kanske är orättvis, men tycker mig skymta ett sätt för ganska välbeställda människor i Nord att dra sig undan eländet som drabbar alla andra. Dessutom har jag svårt att se de där självförsörjande lokalsamhällena klara sig mer än några veckor i en kollapsande värld. Kort sagt: vad gör de när Hells Angels eller Black Cobra kommer och begär en del av skörden?
Jag tror att kollapsen blir otäckare än vad till och med Dark Mountain föreställer sig. Även om oddsen är dåliga måste vi därför göra allt för att undvika sammanbrottet."
           Jonas Fogelqvist, "Den nödvändiga mobiliseringen" Effektbloggen 121122 


10 kommentarer:

  1. Tyvärr är det alldeles för få som faktiskt ens försöker ta reda på vad fascism är. Har du?
    Ordet fascism har tyvärr reducerats till ett skällsord. De flesta tänker så som du skriver i inledningen att de (som är så snälla och goda) helt plötsligt efter en natt vaknar upp med uniformer och stöveltramp utanför fönstret men så går det inte till. Faktum är att det är dessa goda och snälla medborgare som inför fascismen omedvetet och sakta men säkert. Allt enligt grodan i kastrullen där vattnet värms så sakta att han kokas innan han upptäcker att det är kört.

    För att nämna några exempel av de små (inte så små ibland). Våra sk liberaler(Fp med stöd av resten) inför förbud mot hemskolning som andra land i Europa efter Tyskland som har kvar sin lagstiftning som en känd rikskansler införde 1938. Detta skedde 2010. Ett annat exempel är övervakningssystemen som införs och utökas på löpande band där de "goda och snälla" medborgarna applåderar. Har du inget att dölja så gör det ingenting.

    Hitler var en demokratiskt vald ledare.

    De farligaste människorna är de som tror att Auschwitzvakterna var några annorlunda monster. Saker normaliseras väldigt fort. Frågar du mig så är nog de flesta människor presumtiva Auschwitzvakter. Tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska många tror att nazisterna var de onda och kommunisterna de goda eftersom kommunisterna slogs med nazisterna medan den tyska politiken gick åt skogen.

      Tyvärr var själva kampen med mord, gatuslagsmål osv en av grunderna för ett extremistiskt maktövertagande och det vart nazisterna som var lite grymmare och troligtvis bättre organiserade som vann.

      När två dåliga alternativ bokstavligen slåss om makten ligger man illa till. Jag fick den här insikten innan AFA hade sin storhetstid i Linköping vilket gjorde mig bedrövad när de var stolta över att de spöade nassar, det sättet att kämpa är farligt om man vill göra gott!

      Nästa gång vi får en farlig fascistisk rörelse i något stort land så lär de knappast kalla sig nazister eller fascister utan man kommer att känna igen dem på värderingar och metoder. Grekland är f.ö. ett litet land...

      Radera
    2. Ja AFA är patetiskt på det viset att det är de som agerar som fascister, samma antidemokratiska metoder.

      Fascismen är långt gången i ett land när dessa krafter syns tydligt för var man.

      Radera
  2. När samhällsstrukturerna kollapsar likt t.ex Argentina för ca tio år sedan så måste man organisera säkerhet. Alla samhällen som vill fungera måste ha någon produktion av säkerhet.

    Jag tror du får lokala miliser(medborgargarden) och säkerhetsstyrkor som agerar med medborgarnas mandat i de akuta skedet. Alternativet är som du skriver att enprocentarna härjar fritt.

    SvaraRadera
  3. Känner lite som Jonas skriver. Och som det här:
    http://sophyelevall.se/jag-kanner-att-man-vill-skrika-att-varlden-ska-vakna-upp/

    SvaraRadera
  4. En sak till. I ett land som Argentina hade man ändå en viss vana, om man nu kan uttrycka sig så, men i Sverige har i stort sett allt gått på räls sen katastrofen vid Poltava.. och det är 300 år sen.

    Personligen tror jag att när samhället väl vittrar sönder så står de allra flesta medborgare med hakorna hängande och vet inte ett jota om hur man ska organisera ett fortsatt liv. Riktigt nasty kommer det att bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja 1809 finska kriget gick väl inte så där jättebra ...

      Radera
  5. Den starkaste kraften i samhället är självbevarelsedriften eller egoismen, om man vill. Den är oftast totalt hänsynslös och kommer förmodligen vara den kraft som drabbar oss vid ett sammanbrott. Ensam är aldrig stark så olika organiseringer kommer att ske. De kommer att att utvecklas till "kulturer". Med kända motsättningar osv... Arnold Townby´s Kulturernas historia ger massor av exempel på olika utvecklingar. Historien upprepar sig inte men människor reagerar på ett likartat sätt gång efter annan..

    SvaraRadera
  6. Ett lite annat perspektiv på det du skriver om:

    http://snaphanen.dk/2012/07/03/fore-detta-s-politiker-kommer-ut/

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)