måndag 19 november 2012

Don´t try

                                   "No! Try not. Do, or do not. There is no try." 
                               YODA, Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

Idag är det många som känner sig uppgivna. Att ungarna inte ska ha någon mat om bara fyrtio-femtio år och inte ens ha syre att andas om en sjuttio - åttio år. Är det meningen att vi ska behöva klara av att inse något så svårt, ta det till oss och ändra oss?

Vad ska vi göra med all denna ångest? Man får väl tugga i sig den bit för bit. Gråta lite när grannen skryter över nästa semesterresa? Knyta näven i fickan?

Här är lite besserwissriga saker du kan göra redan nu - eller reta upp dig på.
Saker, som kommer att vara de ultimata kärlekshandlingarna till alla dem som du bryr dig om.
Nu och imorgon. Det finns inget slut på den här sortens kärlek:

 • Rösta rätt. 
 • Sluta flyga. Sluta gilla andras prat om flygresor. Sluta gilla andras exotiska semesterbilder. Stå för att det är ett opassande beteende, ofint, helt enkelt. Var besvärlig.
 • Sluta köra bil. Om du inte kan sluta, kör vid färre tillfällen och ta med passagerare. Åk kollektivt. 
 • Sluta äta kött. Om du ändå vill äta kött, ät vilt. Inte för att viltköttet kommer räcka till alla i alla evighet, men ät det under en övergångsperiod, då.
 • Sluta handla det som du inte behöver. Nu.
 • Gör roliga saker tillsammans. Det finns så mycket som faktiskt är klimatvänligt. Allt det roligaste: Att vara med ungarna, baka bröd, spela spel, odla något, gå i en alldeles gratis skog som finns kvar, ha sex med den du älskar, sova, läsa, prata, lyssna på musik, spela fotboll. Gå inte på att allt måste köpas. 
Kokettera inte med din ångest. Då kommer du bara bli liggandes, eller till sist gå och köpa ytterligare en grej. Jag säger som Yoda: Do, or do not. 

22 kommentarer:

 1. * Betala av en skuld litegrann istället för att handla.
  * När du handlar, handla kvalitetsprodukter.
  * När du handlar, fråga dig vad du ska med den till om det blir tuffa tider.
  * Har du råd så ålägg dig själv en lyxskatt; ett lämpligt antal procent på allt onödigt till något klimatsmart eller hjälpande. (t.ex. http://www.seashepherd.org/ http://www.lakareutangranser.se/ http://latinamerikagrupperna.se/)

  SvaraRadera
 2. Bra råd. Jag ska genast följa dem själv :-)

  SvaraRadera
 3. Ät gärna mer kött från gräsbetande kor och får. Då får vi nyttigare kött, friskare djur, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, näringsrikare jordar, större matjordslager, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. Det vi skall undvika är storskaligt producerad spannmål. majs, ris och soja. Och givetvis all skräpmat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moventia:
   Instämmer. Djur måste finnas för att kretsloppet ska kunna gå runt med gödsling av bajset som en viktig komponent. Det viktiga är att vara sparsmakad dvs inte äta kött varje dag och välja kött som haft det bra i sitt föregående liv. Se till att äta upp rester. Återinför slaktaren som fanns förr så man kan komma över buljongben (mycket nyttigt) och olika styckningsdelar med benet kvar. Inte bara biffar och grytbitar som nu i dessa ledsamma degenererade ICA-butiker. Ät lever, njure, tunga och komage. Pröva i alla fall.

   Radera
 4. Ingen mat och inget syre, vad läser du för undergångsvisoner?

  SvaraRadera
 5. Vart kommer tesen om inget syre om 70 - 80 år? Jag har hört att vi kommer missa alla klimatmål med råge och att vi går mot 4 graders uppvärmning men inte vad det innebär rent praktiskt. Har du några bra tips om realistiska förväntningar på klimatet baserat på vetenskap att ge mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bodis först kan man ju alltid kolla de värmeperioder som har varit, en bra början är den atlantiska värmeperioden 6000 till 3000 f.kr.

   Radera
  2. Hittade den här artikel som jag gillade.

   http://www.popularhistoria.se/artiklar/klimatets-roll-i-historien/

   Föresten så har jag funderat på en sak. Vi håller just nu på att bränna upp allt fossilt bränsle vi bara kan så snabbt vi kan. Men den CO2 vi därmed släpper ut har ju en gång i tiden innan olja, fossilgasen och kolet bildades (innan juraperioden) vart fri och inte uppbunden i fossila bränslen. Så min fundering är att då kunde ju olika djurarter överleva varför skulle det inte gå nu? Dessutom så kommer vi aldrig kunna elda upp allt för både civilisationen (den kollapsar)och fysiken (EROEI) kommer sätta hinder för det.

   Kan hända att jag missar något uppenbart här men mitt bästa ordspråk är att det är bättre och fråga och verka dum än att inte fråga och vara dum.

   Radera
  3. Just det under den atlantiska värmeperioden 6000 till 3000 f.kr. så står det att det var 2-3 grader varmare än nu vad händer om det blir 4 eller 6?

   Radera
  4. Vet ej, fast å andra sidan det gör ingen annan det heller, det är bara spekulationer. kolla också hur atlantiska värmeperioden påverkade Sahara.
   Egentligen tycker jag att det är viktigare att ta itu med jorderosion och utarmningen av den biologiska mångfalden.
   Dessutom, om vi globalt skulle vända på jorderosionen skull koldioxidhalten minska i atmosfären.

   Radera
 6. http://www.dn.se/nyheter/6-grader-varmare-katastrofen-som-har-intraffat-forr. Minst fyra grader om femtio år - med tippningseffekter pga av tinande permafrost - kanske mer, leder till minst sex grader innan 2200. Det är ju inget jag har hittat på själv, tyvärr.

  SvaraRadera
 7. ...det är rätt bra att kolla in gamla nyheter eftersom folk - journalister - kände mer hopp då - och lättare publicerade lite av alla skrämmande uppgifter som då handlade om en avlägsen framtid. Idag är det en tunn linje att dansa på, mellan att vara optimistisk och saklig. Oftast vinner optimistisk. Folk har ju barn.

  SvaraRadera
 8. Hm, atlantiska värmeperioden - då hade vi 2-3 grader varmare i hela landet - här uppe kommer vi ha betydligt mer än de 6-7 grader man förväntar sig över hela jordklotet 2200, snarare 7-10 grader varmare (eftersom vi ligger så långt norrut).

  SvaraRadera
 9. Det är väl bättre att passa på att flyga nu medan man fortfarande kan? det spelar ingen roll om du slutar åka på semester, framtiden kommer bli som den blir i alla fall.

  SvaraRadera
 10. Om en medelsvensson avskaffar eller kompenserar sina koldioxidutsläpp helt (inklusive allt CO2 samhället släpper ut för hans räkning) från nu fram till nyårsafton 2050, så kommer denne person ge världen cirka en tiondels sekund respit. Alltså, 2050-01-01 00:00:00.10 så kommer CO2-halten i atmosfären vara som den annars hade varit exakt vid tolvslaget. Om hela Sverige avskaffar sina CO2-utsläpp från idag fram till 2050, så kommer vi ge världen cirka två veckors respit.

  Men det är inte heller riktigt sant. Kina och andra kommer få lite billigare olja när vår efterfrågan försvinner från marknaden, och de kommer därför att använda upp "vår" olja. Så den respit vi egentligen skapar är kanske bara en fjärdedel av ovanstående, eller så.

  Jag tror inte på individuell aktion. Do-or-do-not? Nja, antingen löser vi det politiskt eller också löser vi det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Droppen urholkar stenen. Goda exempel smittar. Blir Sverige ledande följer andra. Politiska lösningar kräver tid och tryck medan personlig handling går snabbt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ha se där något vi är överens om nu har helvetet frusit till is. Jag är ju lagd åt det pessimistiska hållet så jag tror vi kommer använda upp all fossil bränsle så fort vi kan oavsett vad ett fåtal individer gör. Men för att spara sina pengar kan det vara bra idé att konsumera mindre. Men tyvärr har jag lite hopp om mänskligheten och att tillräckligt många kommer vakna i tid. Så jag satsar på personliga förberedelser.

   Radera
  3. @Nano: Nej, Kina och USA ger blanka faen i Sverige. Personlig handling går snabbt men leder ingen vart.

   Radera
 11. Jag är -ju- också pessimistiskt lagd i frågan om vad våra politiker klarar av att göra. Jag tror också på personliga förberedelser. Lyckas de folkvalda ordna internationella, bindande överenskommelser så lär ju även dessa få bäring på vårt vardagsliv. Alltså - bra att vara förberedd. Och försöka bevara sin mentala hälsa i en galen värld.

  SvaraRadera
 12. Ingen mat om 40-50 år? Optimist där.

  SvaraRadera
 13. Växthus ger god, nyttig mat och glädje idag samt kan ses som en liten försäkring för imorgon. Skyddar bra mot kyla, för mycket regn, rådjur och hyfsat mot sniglar. Ger mer kunskap om hur mat kommer till.

  Trevligt att sitta och äta där en solig januaridag med gnistrande snö utanför. Eller i april läsa något intressant med fullt av ny snabbväxande grönska. Kanske jobba lite.

  Vi går mot ljusare tider om bara en månad.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. "Roligt" att även folk utanför landsbygden tänker framåt!
  Betesdjur behövs för att kunna gödsla åkrarna, om inte annat.
  Köp svensk mat när det är möjligt, undvik EMV-varor, så drar du ditt strå till stacken!

  Hälsningar bonden mellan sjöarna

  http://blogg.alltforforaldrar.se/bondfia/2012/11/14/kon-ar-ingen-klimatmarodor/

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)