torsdag 15 november 2012

lokal demokrati


                                                Bild på Berts borg från Götenes hemsida

Igår sände Uppdrag granskning ett hårresande program om kommunpolitikernas slösande med skattepengar i Götene kommun. Götene kommun har satsat sammanlagt 100 miljoner på ett misslyckat medeltids/äventyrslandsprojekt. 100 miljoner under fem års tid. De har dessutom skrivit så många konstiga avtal med Bert Karlsson att projektet, trots att det är nedlagt, kommer fortsätta kosta invånarna i Götene miljoner under många år framöver.

Det är inte utan att mitt hjärta blöder för dem i Götene som är i behov av vård och omsorg och utbildning och snöskottning.

"-Den satsningen och de pengar som Götene kommun har lagt ned det på här... det vore ju samma sak som om Göteborgs kommun skulle lägga ned närmare fyra miljarder på ett projekt som det sedan inte blev någonting av. Fyra miljarder!
Hur fick ni nys om det här från första början?
– Det var ju via tips. Vi har aldrig fått så många tips i förhållande till invånare som finns i kommunen som vi fick från Götene. Och i princip vartenda mail vi fick handlade om Medeltidens värld och den uppdämda ilska som fanns.
Vad har du fått för intryck för Götene kommun nu när du har varit där och gjort granskningen?
– Att det ligger en blöt, grå filt över kommunen, där kommuninvånarna inte får lov att säga vad de tycker och tänker om det här. Och det tror jag är jättefarligt för demokratin. Det var jättemånga som vi frågade och som sa: ”Nej, nej – det är så litet här i stan och alla känner alla. Jag vill inte säga något inför kameran, men jag tycker att det är fruktansvärt. Och jag tycker det är jättebra att ni granskar det här, men jag vill inte stå för det.” Man far helt enkelt illa av att stå för sin mening. Och det hoppas jag att det är slut med nu."
           intervju med Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis för P4 Skaraborg

Problemet med lokalpolitik är att den tiger still tills något går rejält snett. Många är de kommuner som utan större rabalder får bygga arenor, ishallar, kulturhus och nya kommunhus utan att folk bryr sig nämnvärt. (det gick att se i programmet igår att även insidan av Götenes kommunhus verkar överdrivet flashig för att tillhöra en mycket liten kommun i världens mitt) 

Hur ser egentligen hela kommunbudgeten ut? Det är först när kommunen blir tvungen att dra in på andra saker (i Götenes fall musikskolan) som invånarna börjar jämföra priset på olika verksamheter. 
"Götene kommun omsätter ca. 600 miljoner sek/år, vilket motsvarar en mindre koncern, och då krävs det adekvat utbildning och kunskaper. Det räcker inte längre med ett "glatt humör", "tjosan" och att dricka kaffe i kommunhuset! Vilken utbildning har kommunstyrelsen och kommunalråd i Götene? Det finns kanske en anledning till varför man, i Götene kommun, tar beslut á la "Medeltidens värld" 
insändarröst från Nya Lidköpingsposten
De bästa lokalpolitikerna och tjänstemännen är de som behandlar kommunens budget som om den vore deras egen plånbok. Då ser man till att det finns pengar till pensionsavsättningar, hemtjänst och skolor innan man börjar fundera på äventyrsbad

De bästa lokalpolitikerna är också de som vill vara på plats i sin egen kommun. Som inte hela tiden drar runt på bokmässor och studieresor och olika förstudier för utvecklings- och marknadsföringsprojekt. Det må vara tråkigt att sköta om sitt härad, men vill man inte det, ska man kanske skaffa sig en annan sysselsättning. 

Hela vår demokrati bygger på att politikerna ska vara "som folk är mest", varken sämre eller bättre. Att bli en bra kommunpolitiker handlar snarare om kärlek och stolthet till sin bostadsort än om hög utbildning. Och om att vara bra på hushållning med små resurser på lång sikt. 

Och kommer det en politiker till som och säger att "den här granskningen, det har varit den värsta tiden i mitt liv", då kräks jag. För om de själva hade skapat transparens genom hela beslutsprocessen så hade kanske besvärande frågorna kommit med jämna mellanrum, frågor som kunde lett till lite eftertanke lite tidigare.

Det är klart att det blir en demokratisk kalldusch när man suttit i sina slutna rum under för lång tid.

Varför frågade ingen "Men varför skulle folk vilja tillbringa sin semester på en lerig åker i Götene, när de inte tidigare velat det?"

4 kommentarer:


  1. En av många diktatorer i Afrika som blev störtad lär ha fått frågan hur det kunde komma sig att han kunde bli så mäktig. Han lär då ha svarat: Det är ingen som har hindrat mig...

    SvaraRadera
  2. Just sett programmet. Märkligt, skrämmande och deprimerande. Att politiker som satts att göra gott för folket låter sig förföras och trängas till att göra såna grejer bådar inte gott för framtiden. Hur ska de nånsin kunna hantera när det blir tuffa tider?

    SvaraRadera
  3. precis min tanke. Man blir ledsen.

    SvaraRadera
  4. I Luleå kastar man 150 Msek i en sporthall för basketlagen. 50 000 kr per person som är intresserad av basket i kommunen. Samtidigt går förskolan på knäna och vikariehanteringen till kommunen har totalhavererat. Kommunalrådet (basketintresserad sosse med förkärlek för monument som tyckte det var långa köer till toa i halvtid på matcherna) ryter till och trackar övriga politiker och tjänstemän som anser skolan inte fullt så bra som kommunalrådet.

    Välkommen till Luleå! Vi har världens bästa skola! Not.
    Hur många miljarder läggs i Sveriges kommuner på arenor? Någon borde räkna efter. Gisssar att vi nu når "peak arena". Tyvärr tror jag inte att vi kommer att någonsin nå "peak korkad politiker"
    /H

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)