lördag 3 november 2012

Om truckkort i Bengtsfors och skit i VA-systemet lite här och var

"Truckkort, det ska vi se till att alla får"
   Kommunalrådet Per Eriksson (s), Bengtsfors 

I Bengtsfors har kommunen skapat en bemanningspool för arbetslösa ungdomar. Arbetslösheten bland ungdomar ligger runt 25 % i kommunen. När ungdomarna inte arbetar ska de studera på KomVux. De ska på olika sätt öka sin anställningsbarhet. Det är jättebra.

Men analysen av vad de behöver? Truckkort till alla. Det känns lite 1972.

Den kommun som ändå dras med permanent hög arbetslöshet och som vill förbereda sina ungdomar för framtiden borde satsa på helt andra utbildningar. Här kommer några klimat/energi/allmänt smarta framtidsjobb:

vindkraftstekniker
solenergitekniker
bryggeritekniker
cykelreparatör
smed
VA-specialist
snickare

samt alla andra gamla hantverk och tekniker, som att kunna mjölka kor för hand, köra häst och vagn, odla, bygga växthus, mala mjöl. Tänk vad mycket nyttigt de skulle kunna lära sig i Bengtsfors istället för att köra truck? Eller i vilken liten kriskommun som helst.

Vadå - måste vi bli värsta glesbygdsromantikerna?
Nej. Men vi måste se till att vi har mat på bordet och varma hus även i framtiden.

Googlar du förresten ordet "skitkommun" får du 4690 olika förslag. Många verkar tycka att just deras bostadsort platsar där. Men jag tänkte i just det här avseendet på Torsås, där det socialdemokratiska kommunalrådet tidigare i höstas uttryckte sig så här:
"Vi är en liten sketkommun. Men det här är vår lilla sketkommun och vi måste hjälpas åt om vi vill komma framåt".
Jag gillar uttalandet. Det är krasst, jordnära och inkluderande. Vi är alla med i den beskrivningen.
Mer av den sortens vardagsretorik önskas.

I uttalandet ovan handlade det om skolor som kanske behövde läggas ner- men varför inte prata om behovet av ett upphottat VA-system istället? Om dagbrunnar? Särskilt i Bengtsfors, som precis som resten av Västra Götaland kommer få mycket mer regn kommande decennier. Och där grundvattennivåerna denna höst redan nu är mycket höga.

Om vi inte börjar klimatförändringssäkra våra kommuner så kommer det, som en VA-specialist i förtroende sade till mig vid Klimat & Säkerhetskonferensen i Karlstad i vintras, "framöver flyta skit överallt i de fina områdena".

Att börja utbilda de som ändå saknar jobb nu att kunna hantera framtida klimatförändringar - det vore värsta framtida konkurrensfördelen för vilken kommun som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)