lördag 3 november 2012

...och på sjunde dagen blev det inget New York maraton.


"Energidepartementet släpper samtidigt 48 000 fat lågsvavlig dieselolja ur beredskapslager. Det är första gången reserven, inrättad 2000 och avsedd för uppvärmning, öppnas och leveranserna ska gå till nödutrustning som generatorer och till viktiga transporter."
TT Reuters 121103


Amerikansk militär ska köra beredskapsdiesel till östkusten. Färre än hälften av alla bensinstationer i New York och New Jerseryområdet är i drift. Och det har varit våldsamt vid de stationer som är i drift. Aktierna för företag som säljer dieselaggregat har stigit. New York Maraton ställs in. Med ett presidentval om bara några dagar finns det ingen gräns för hur mycket diesel som kan förflyttas.

Hur tror ni att det hade varit i Stockholm? Bättre? Vi har inte nog med reservaggregat här och bara runt 23 % av svenskarna har tillgång till en alternativ värmekälla (jag har frågat MSB och SCB). För tolv år sedan hade vi 40 000 mobila och fasta aggregat i hela landet. 2006 visade en kartläggning att hälften av alla äldreboenden helt saknade tillgång till reservuppvärmning. Ur inslaget:
"Bengt Gustavsson har mött stort intresse, åtminstone lokalt. Han tycker ändå att politikerna borde tänka mer på följderna vid elavbrott så att det inte blir dåliga lösningar, som när hyreshus byggs om till äldreboende."

"Om det så blir ett elavbrott och man blir utan vatten innebär det att personalen får springa i trappor med vattendunkar. Det finns också en utveckling som går ut på att man ska ha mycket mera vård i hemmen när man blir sjuk, med elektronisk utrustning i hemmen. Allt detta är beroende av att elen fungerar. Man kan ju tänka sig vad som händer vid ett elvbrott. Jag tycker inte att de har tänkt på säkerheten"
            Bengt Gustavsson, Civilförsvarsinstruktör i Sundsvall

"Spontant så tänker jag att vi måste skaffa oss beredskap på jobbet, för den är under all kritik. Vi behöver ljus och pannlampor så vi kan jaga våra dementa pensionärer i mörkret och ha händerna fria, och vatten och de förnödenheter som man kan behöva."
                  Maja Karlsson, vårdare på Bruksgården

Erik Helmersson, DN gav svenska folket några goda råd i vintras. De gäller fortfarande: 
Köp värmeljus. Köp konserver. Fixa vedspis. Håll tummarna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)