onsdag 21 november 2012

Omvärldsbevakning

                                          Bild från Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet"

Vi lever inte i en undergångskultur. Än. Men vi har gjort det tidigare. Det här är lite av vad vi kommer få se när kampen om resurserna hårdnar:

Stor religiositet. Öppna dörrarna, alla kyrkor, för folk som får ångest för sina barns räkning och för sin egen framtids räkning brukar söka sig till er. Bönen får en revival. Så även välsignelsen: "Herren välsigne dig och bevare dig. Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid." Frid kommer bli hårdvaluta. Dessutom har ju Svenska Kyrkan rätt bra med resurser, så om kyrkan vill se till att folk inte svälter kommer kyrkan ha goda möjligheter att dela med sig. Vem vet - det kanske blir en revival även för nattvarden i form av riktigt bröd och vin?

 
                                                         Berlin, 20-talet @Susan Lenox
Stort slöseri. Vaskarna vid Stureplan kommer inte vara någonting jämfört med den festkultur vi kommer se födas bland de som inte behöver ställa om eller bland dem som har något att sälja. På svarta marknaden kommer det mesta finnas till salu - och vem bryr sig till exempel om hur vår narkotikalagstiftning ser ut - i ett undergångsperspektiv? "Allt åt alla - om ni kan hitta det", kommer bli parollen. I ett modemagasin nära dig kommer säkert redan om något år ett asketiskt mode med militär prägel stå sida vid sida med depraverade tjugotalsgossar från Berlin.

Omvänt lärande. Dagens socialbidragstagare är bra på att leva under mycket begränsade resurser. Några av dem kommer sadla om - och bli omställningskonsulter. "Antal år i fattigdom utan att bli tokig" kommer ge högt meritvärde. Jag ser reportaget framför mig: "Karina från Bandhagen lär Jenny och Gustaf på Lidingö att botanisera bland utgångna varor på Ica." Som ett slags ny Mindfulness.

Ångrarna. Snart kommer de som gigantiska personporträtt i en tidskrift nära dig: De som ångrat sig, vare sig det handlar om slöseri med flygresor, botox eller filippinska barnflickor. Som vill göra bot och bättring. Inte nödvändigtvis genom att bli religiösa - utan mest genom att få uppmärksamhet en gång till.

Extremisterna. Det räcker att titta på Spanien och Grekland just nu. Trängseln i politikens mittfält överges på stört när det finns utrymme för mer drastiska åsikter. Det kommer inte att bli roligt.

                                      Tyskland, 20-talet. Mode för herrar. @Susan Lenox
Rykten. "Har du hört att det i Lenhovda sitter en man som har tillgång till alla typer av vapen? Han byter dem mot guld". Ryktesspridningen kommer att bli enorm när resurserna sinar. Går det att få tag i nyskjutna änder i Vasastan, säger du?

Anti-stylisterna. Nyrenoverade kök känns såå 2010, inte sant? Snart får du se folk i öppet stoltsera med sina survivalradioutrustningar, handdrivna mjölkvarnar och mustmaskiner. Att ha ett hem som känns robust, tåligt och slitstarkt och (nej, nu kom jag inte på fler synonymer) kommer bli den nya induktionshällen.

Och d ä r grumlades min kristallkula. Men din kanske ser mer?

7 kommentarer:

 1. :-) Du har nog uppslag till minst en bok, om inte en hel bokserie.

  Förnekelsen är nog starkast i Sverige, få andra länder har levt generationer i ett land där någon annan fixar problemen.

  SvaraRadera
 2. Klockrent, Maria! Det känns dessvärre väldigt troligt...

  SvaraRadera
 3. Hörde ett rykte att fiskare skulle sälja färsk fisk vid Stureplan trots att ekonomin fortfarande är vid så god vigör. Måste väl vara brottsligt att inte köra dem till auktion i Göteborg först. Säkert torskar de dit för oauktionerad tungmetallspridning. Vem kollar att bara svenskar köper eller att ingen matar kycklingar med dem?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Svenska kyrkan har tyvärr lite för stort myndighetstänkande. De förtroendevalda är ofta kommunpolitiker också. Men frivilliga och en del anställda kan få saker att hända. Jag har en kollega som är diakon som verkligen får saker att hända. Ser till att invandrarna får lära sig att cykla, får ungdomarna som tröttnat på skolan att sysselsättas med något annat. För honom finns inget motstånd, stöter han på motstånd ringer han någon, eller ännu bättre, åker dit och löser det hela.
  Soppmässor firas redan i många församlingar där man äter och firar mässa. Oftast inriktat på hemlösa och missbrukare. Barnfamiljerna får presentkort på Willys eller hjälp att fylla i ansökan till majblommefonden.

  SvaraRadera
 5. Jag känner till o från stor ledsamhet kring framtiden och våra barns utmaningar. Så var jag på dop för någon vecka sen. Då kände jag faktiskt - till min förvåning då jag är ateist och lämnat kyrkan - att kyrkan kanske hade något för min oro. Jag tror det främst var värmen och öppenheten som välkomnade, jag vet inte...

  Det blir ingen bön för mig men jag tror att det är mycket viktigt att vi som funderar och bekymrar oss håller ihop och hjälper varandra framåt. Någon slags "massterapi".

  Men oavsett terapeftisk effekt, så är din blog väldigt bra! Jag sträckläser dem just nu, samtidigt som jag matar minsta dottern.

  Kanske är det dina texter - som balanserar mellan det rationella problemets kalla stål och tankar o känslor som ger igenkänning, nyans och svindel - som kommer få tag i de avtrubbade och de blundande!

  SvaraRadera
 6. Tack, Anders. Jag skriver det som jag hade behövt läsa för ett år sedan (och fortfarande behöver) - det är väl ett slags självterapi...

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)